Vadim Brînzan: Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz

Republica Moldova are un singur contract pentru a cumpăra gaz, cu compania rusească Gazprom, dar se discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaz. Declarația aparține ministrului economiei Vadim Brînzan și a fost făcută la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul TV8.

 „Lucrăm pe trei dimensiuni. Prima e să renegociem contractul sau să avem un contract pe doi ani cu Gazprom, ca să avem timp să finalizăm conducta Ungheni – Chișinău, care va fi gata până în martie anul viitor. Lucrăm cu partenerii din România ca să accelerăm procesul.”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a precizat că, de asemenea, se negociază cu Ucraina pentru a aduce gaz prin raioanele din nordul Republicii Moldova. „Vrem să stocăm gazul ucrainean, pentru ca iarna să avem rezerve de gaz, dacă ceva nu merge cu Gazprom-ul”, a spus ministrul economiei.

O altă dimensiune a surselor de alimentare cu gaz este în opinia lui Vadim Brînzan conducta Turk Stream. „Lucrăm cu partea bulgară pe unde va trece conducta, pentru a aduce gaz și pe partea de sud a Republicii Moldova, pe lângă Vulcănești”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a declarat că toate aceste negocieri trebuiau purtate cu 20 de ani în urmă, dar nu a existat interes politic. „Se făceau bani din tranzacțiile cu gaz și electricitate, pentru că acestea sunt legate. Oamenii care au stat în spate au câștigat bani serioși și aici, și în Transnistria”, a spus Vadim Brînzan.

Ministrul Economiei a specificat că datoria regiunii transnistrene față de Gazprom nu este datoria Republicii Moldova. „Ei cu datoria lor, noi cu datoria noastră”, a punctat Vadim Brînzan.