Va fi organizat Festivalul Național al Prunei

În fiecare an, în a treia duminică a lunii septembrie va fi organizat Festivalul Național al Prunei. Autorii proiectului, un grup de deputați PAS, precizează că inițiativa are ca scop să promoveze Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea și procesarea prunelor. Datele arată că în Moldova, cultura prunului constituie una dintre cele mai străvechi, reprezentând una din culturile pomicole de bază, ocupând locul doi după măr ca volum de producție și suprafață ocupată și locul unu între culturile sâmburoase, transmite IPN.

În inițiativă se menționează că suprafața medie anuală (perioada anilor 2019-2021) ocupată cu plantații de prun constituie cca 22,1 mii ha, dintre care 19,8 mii ha reprezintă plantațiile în rod, cu un volum de producție de circa 123,73 mii tone și o recoltă medie de circa 6,2 t/ha. Autoritățile raportează creșterea recoltei de la 4,6 tone la hectar în 2014 la 6,81 tone în anul 2021.

Prunele ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Republica Moldova, clasând țara noastră printre primii 10 exportatori în lume, cu un volumul exportat în anul 2021 de cca 44 915,3 mii tone de prune livrate în stare proaspătă.

„Ideea de instituire a sărbătorii vine inclusiv ca urmare a solicitărilor parvenite din partea  autorităților publice locale, în mod deosebit al raionului Nisporeni, unde cultivarea diverselor soiuri de prune în mai multe localități s-a conturat ca o îndeletnicire de bază, cu importanță economică și alimentară persistentă, cu progrese esențiale privind diversificarea de producere și procesare a prunelor”, menționează autorii proiectului.

Prognoza pentru anii 2021-2025 a volumului producerii prunelor va avea o tendință de creștere, circa 150 mii de tone în anul 2025, ceea ce va constitui un spor de 50 % în comparație cu anul 2020 din contul plantării livezilor intensive.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.