Va fi creat un cadastru al spațiilor verzi din Chișinău

Municipalitatea va crea un cadastru al spațiilor verzi din Chișinău. Conceptul de proiect privind elaborarea sistemului geo informațional a fost aprobat joi, 28 octombrie, de către Consiliul municipal Chișinău. Responsabil de crearea caietului de sarcini este Direcția generală locativ-comunală, care are în sarcină și elaborarea Strategiei pentru gestionarea și extinderea spațiilor verzi, transmite IPN.

Potrivit autorităților municipale, în ultimele decenii, orașul Chișinău a pierdut multe hectare de spații verzi prin defrișări, construcții haotice în zonele verzi, gestionarea inadecvată lu lipsa unei viziuni strategice  de extindere a spațiilor verzi. În anul 1990, suprafața spațiilor verzi din intravilanul municipiului Chișinău constituia 4 141,0 hectare, iar în anul 2018 – deja 3 656,9 hectare. Astăzi, nu se cunoaște care sunt limitele exacte ale spațiilor verzi, numărul, speciile și starea sănătății fitosanitare a arborilor și arbuștilor din oraș.

Prezent la ședința CMC, Vasile Efros, șef de secție la Direcția locativ-comunală, a precizat că sistemul geo informațional „Cadastrul spațiilor verzi din orașul Chișinău” va conține informații și date specifice despre toate elementele constitutive ale spațiilor verzi – parcuri, grădini publice, scuaruri, precum și spațiile verzi din curțile blocurilor, arbori solitari etc. Se vor conține și date despre starea fitosanitară a acestora, caracteristicile botanice ale arborilor și arbuștilor, dar și poziționarea acestora pe o hartă în format GIS.

Cadastrul va oferi posibilitatea identificării terenurilor degradate, care ar putea fi folosite pentru extinderea spațiilor verzi.

Vasile Efros a mai spus că, la aprobarea bugetelor pentru anii 2022-2023, vor fi prevăzute resursele bugetare necesare. Există și o susținere de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, sub formă de grant. Pentru anul 2022, din bugetul municipal sunt estimate cheltuieli în valoare de circa trei milioane de lei, iar pentru anul 2023 – patru milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE