Universitatea „Grigore Țamblac” trece Dunărea

Universitatea Grigore Țamblac din  Taraclia devine filială a Universității „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), transmite IPN cu referință la surse bulgare.

În urma înțelegerii principiale dintre președinta Maia Sandu și președintele bulgar Rumen Radev din octombrie 2022, actualizării subiectului în timpul vizitei vicepreședintei bulgare Iliana Iotova la Chișinău în noiembrie 2023, recent responsabilii din ambele instituții de învățământ au discutat în cadrul unei videoconferințe detaliile pentru ca acordul să poată fi semnat eventual la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor.

În cadrul întâlnirii virtuale s-au discutat aspecte importante ale viitoarei cooperări dintre cele două instituții de învățământ, inclusiv detalii academice și administrative.

Rectorul Universității din Ruse, academicianul Hristo Beloev, a confirmat pregătirea pentru evenimentul de aderare, indicând că Universitatea din Ruse va oferi 3 specializări de formare pentru naționalii bulgari din raionul Taraclia: managementul afacerilor; tehnologia agricolă și a transporturilor; informatică. Alegerea acestor programe se pliază nevoilor specialiștilor din locurile cu peste 40 000 de etnici bulgari, scrie sursa citată.

Aranjamentul în curs de constituire ia în calcul și posibilitatea de a crea condiții europene de studii și pentru tinerii din raionul Bolgrad (Ucraina), populat de etnici bulgari, punând bazele unei cooperări trilaterale între Moldova, Bulgaria și Ucraina.

Universitatea din Ruse a sprijinit dezvoltarea Universității de Stat Taraclia încă de la înființarea acesteia în 2004, oferind asistență metodologică și resurse de informare. Angajamentul universității față de conservarea comunităților bulgare din Moldova și Ucraina se reflectă în Politica de dezvoltare a Universității din Ruse, precum și în programul special dezvoltat pentru lucrul cu comunitățile bulgare din străinătate.

Universitatea menține o relație activă cu conducerea raionului Taraclia din Moldova și este implicată în numeroase inițiative ale bulgarilor din Bugeac: festivaluri de folclor, expoziții ale producătorilor agricoli, olimpiade în limba bulgară și altele. Anual la Universitatea din Ruse se organizează practici lingvistice și cursuri de calificare. Universitatea implementează și mobilitatea pe termen lung a studenților TSU în cadrul programului Erasmus+.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.