Uniunea Europeană a alocat Republicii Moldova 14,54 milioane de euro

Uniunea Europeană a alocat, pe 23 iulie, suma de 14,54 milioane de euro pentru finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a planului de acțiune pentru liberalizarea regimului de vize, transmite IPN.

Într-un comunicat al Comisiei Europene se arată că pachetul financiar este un semn clar al sprijinului acordat de UE Republicii Moldova. Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a

afirmat că „acesta este o dovadă a aprecierii acțiunilor deja întreprinse și o încurajare adresată autorităților să-și continue eforturile, în special în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a democrației și lupta împotriva corupție”.

Plățile au fost reluate după o suspendare de aproape doi ani ca urmare a deteriorării situației din Republica Moldova în ceea ce privește statul de drept. „Guvernul recent învestit a luat o serie de decizii importante, care au permis UE să aprecieze că sunt îndeplinite condițiile pentru reluarea sprijinului bugetar acordat Republicii Moldova”, precizează comunicatul.

„Printre primele decizii luate s-a numărat inițiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt anterior și punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Parlamentul a instituit, de asemenea, o comisie de anchetă privind frauda bancară din 2014 și a adoptat decizii de sprijinire a depolitizării instituțiilor statului și de combatere a corupției”, se mai spune în comunicat.