Unii candidați iau „admis” la examenul auto și după a 27-a încercare

Cei mai mulți candidați sau 36% susțin proba practică pentru obținerea permisului de conducere din a treia sau din mai multe tentative. O arată statisticile Agenției Servicii Publice pentru anul trecut. 21,4% dintre candidați devin șoferi cu acte în regulă după prima încercare, iar 23,2% din a doua, transmite IPN.

La proba teoretică, care anticipează testarea la poligon și ieșirea pe traseu, lucrurile arată mai bine. 57% dintre candidați iau examenul din prima încercare. Sunt însă și restanțieri. Trei candidați au obținut anul trecut calificativul „admis” doar după a 27-a încercare. Câte șase candidați au avut nevoie între 23 și 26 de încercări.

Este în creștere numărul persoanelor care optează pentru obținerea unui permis de conducere a doar autovehiculelor cu cutie de viteză automată. De la 300 de astfel de permise în 2013, cifra a ajuns la 7 736 la sfârșitul anului trecut. În 2019 au fost eliberate 4 954 de permise de conducere a automobilelor cu cutie de viteză automată.

În total, pe parcursul anului trecut, au inițiat procedura de examinare la proba practică – 25 de mii de persoane. Pe motivul fraudării examenului sau obținerii ilicite a permisului de conducere, au fost înregistrate 40 de cazuri de anulare a dreptului de a conduce.

Datele au fost prezentate în cadrul unei reuniuni organizate în contextul modernizării procesului de instruire, examinare și documentare a conducătorilor de autovehicule, la care au fost convocați toți factorii de decizie din domeniu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.