Unele cote de impozitare a veniturilor se propun a fi majorate

Unele cote de impozitare a veniturilor se propun a fi majorate până la 12%. Prevederea se conține în proiectul măsurilor de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, propus spre consultări publice de către Ministerul Finanțelor. În proiect se menționează că sistemul de impozitare a veniturilor în Republica Moldova este caracterizat prin cote de impozitare fragmentare (12%, 10%, 7%, 6%, 5% etc.),  impunându-se necesitatea promovării măsurilor de uniformizare a acestora, prin stabilirea unei cote standard de 12%, transmite IPN.

Astfel, cota de impozitare pentru darea în locațiune de către o persoană fizică altei persoane fizice ar putea crește de la 7% la 12%. Darea în locațiune de către persoană fizică unei persoane juridice, cu excepția terenurilor agricole, va fi impozitată cu 12%, potrivit proiectului, comparativ cu 10% în prezent. Cu două puncte procentuale se propune a fi majorată și cota de impozitare în cazul vânzării mărfurilor, de la 10 la 12%.

În același timp, pentru a asigura atractivitatea investițională a economiei naționale, cota de impozitare a veniturilor din dividende se propune a fi menținută la nivelul de 6%, ceea ce va reprezenta 50% din cota standard de 12%. La fel, cu 50% din cota standard urmează a fi impozitate veniturile obținute de persoanele fizice și achiziționeri de la vânzarea producției agricole.

Potrivit proiectului, se propune menținerea acelorași cote de impozitare pentru regimul fiscal al agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, regimul fiscal aplicat activității independente, precum și pentru regimul fiscal aplicat rezidenților parcurilor IT.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.