Un stat cu instituții integre va face malul drept al Nistrului mai atractiv, Maia Sandu

Prioritatea Guvernului de la Chișinău este consolidarea instituțiilor și combaterea corupției. Un stat funcțional, cu instituții integre, va face malul drept al Nistrului mai atractiv, iar astfel va intensifica interacțiunea dintre locuitorii de pe cele două maluri ale râului și va facilita procesul de reintegrare. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.

În cadrul discuției, părțile au convenit că vor căuta în continuare soluții pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților omului în regiunea transnistreană și pentru a rezolva problemele cotidiene ale cetățenilor. „De asemenea, Guvernul va asigura o mai bună cooperare interinstituțională între agențiile-cheie și ministerele de linie, pentru a elabora politici de reintegrare coerente și eficiente”, a subliniat Maia Sandu.

Tot astăzi, Thomas Mayr-Harting a avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița. În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluții care să răspundă intereselor cetățenilor, bazată pe o discuție rezonabilă, fără tentative de escaladare a situației.

Natalia Gavrilița a menționat că reformele structurale și crearea instituțiilor funcționale sunt priorități pentru guvernarea de la Chișinău, de rând cu lupta împotriva corupției și a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei și asigurarea eficienței activității întreprinderilor de stat.

„Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții, astfel ca toți oamenii să-și dorească să trăiască în Republica Moldova.  Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluționarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluționarea conflictelor se bazează pe interesul național”, a spus premierul.

Natalia Gavrilița a apreciat poziția partenerilor, care rămân ferm angajați în rezolvarea pașnică a conflictului prin diplomație și negocieri în format 5 + 2, în contextul în care toți participanții  susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.