Un președinte de ONG spune că monitorizarea achizițiilor publice i-a adus dosar penal

Un profesor de liceu, Mihail Gandrabura, spune că s-a ales cu dosar penal după ce Asociația Obștească „Civis”, pe care o conduce, a monitorizat mai multe lucrări făcute pe bani publici, cum ar fi cele de la Spitalul Raional Orhei, mai multe colegii pedagogice și lucrări de reparație a drumurilor, iar în consecință a descoperit nereguli, fapt ce „a deranjat multă lume”.

Într-o conferință de presă susținută la IPN, Mihail Gandrabura a comunicat că dosarul penal i-a fost intentat pentru delapidări, în baza unui denunț. „În dosar este vorba de o plângere, pseudo-plângere, fiindcă eu am demonstrat în instanță că este falsificată de către anchetatorul Moruzan, unde el scrie, din partea unui reprezentant al administrației locale, un denunț”, a spus profesorul.

Instanța a cercetat dosarul timp de o lună și jumătate, după care a emis sentința prin care l-a condamnat la șapte ani de închisoare. În urma recursului făcut, Mihail Gandrabura spune că a obținut remiterea dosarului spre rejudecare în prima instanță.

Mihai Gandrabura a mai spus că Gheorghe Cavcaliuc, fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, ar fi avut interes să-l bage la pușcărie, întrucât o mătușă a acestuia a încercat să îi fure o invenție, care avea deja finanțatori proveniți din Italia. „Paralel, când mă ocupam cu monitorizarea achizițiilor publice, am depus un proiect pentru surse alternative de energie”, a spus președintele Asociației Obștești „Civis”, precizând că, atunci când a refuzat colaborarea cu mătușa lui Gheorghe Cavcaliuc, a fost amenințat de aceasta că va ajunge la închisoare.

Mihai Gandrabura a mai spus că a fost arestat pentru o perioadă de o lună de zile, timp în care a fost torturat la ordinele lui Gheorghe Cavcaliuc, pe atunci șef adjunct al IGP. Mihai Gandrabura a spus că plângerea depusă pentru tortură i-a fost respinsă de prima instanță, iar acum se judecă la Curtea de Apel.

  • Mihai Gandrabura despre dosarul penal in care este inculpat
  •     0