Un pas important, dar insuficient pentru pensii mai echitabile pentru femei și bărbați!

 

Declarație de Presă
 

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a aviza pozitiv inițiativa legislativă a unui grup de deputați, prin care se propune ca la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă, perioada concediului de îngrijire a copilului, asimilată stagiului de cotizare, să fie calculată în baza salariului mediu lunar pe economie la data calculării pensiei și nu a salariului minim, cum prevede legislația în vigoare.

Amintim că CPD a propus această modificare legislativă atât în anul 2016, cât și în anul 2018, considerând că prevederea respectivă este discriminatorie față de femei (care constituie majoritatea absolută a beneficiarilor concediului de îngrijire a copilului) și diminuează semnificativ valoarea pensiei acestora.

 


Sursa: Biroul Național de Statistică

 

În ultimii ani constatăm că diferența de gen la pensii este în continuă creștere (a se vedea figura de mai jos). Doar în anul 2018, pensia medie a unei femei la nivel național era cu 22% mai mică comparativ cu cea a bărbaților, iar la nivelul municipiului Chișinău această diferență constituia tocmai 33%. Astfel, în condițiile unui sistem echitabil de calculare a pensiei, în termeni monetari, în anul 2018, femeile din Chișinău ar fi primit în medie cu 11 430 MDL mai mult, iar cele din afara municipiului – cu 5 038 MDL. Menționăm că în prezent circa 70% din pensionarii pentru limita de vârstă sunt femei.

În acest context, solicităm Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova să aprobe modificări ale cadrului legal ce vor elimina efectele discriminatorii și injuste asupra femeilor care deja s-au pensionat. Astfel, autoritățile ar putea decide asupra unui calendar de ajustare automată a pensiilor, similar calendarului de valorizare a acestora (finalizat în anul 2017), în urma căruia au beneficiat retroactiv 300 de mii de pensionari.

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.