Un nou instrument de creditare va fi disponibil pentru agricultori din 15 martie

Autoritățile au elaborat un nou produs de creditare pentru sectorul agricol în contextul nemulțumirilor fermierilor, care au ieșit cu tractoarele să protesteze în stradă. Cu o garanție din partea statului, în valoare de 1,6 milioane de lei, produsul urmează să fie disponibil tuturor agricultorilor din 15 martie, transmite IPN.

Instrumentul de creditare, care a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a fost consultat cu agricultorii, reprezentanții băncilor comerciale, Ministerului Finanțelor și Inspectoratului Fiscal de Stat. Produsul este destinat mijloacelor circulante și va fi un instrument permanent.

Potrivit MAIA, pentru a răspunde necesităților imediate, în primul an au fost aprobate condiții speciale care ulterior vor fi modificate. Astfel, pentru anul 2024, perioada creditului este de până 60 de luni, urmând ca pentru anii viitori să fie ajustată la 36 de luni.

De asemenea, perioada de garanție pentru anul 2024 este stabilită de până la 18 luni, cu o reducere ulterioară la 12 luni. Produsul va deveni disponibil începând cu data de 15 martie, iar agricultorii interesați sunt încurajați să se adreseze băncilor la care sunt deserviți pentru a accesa instrumentul financiar.

Începând cu 1 martie, producătorii de cereale pot solicita Creditul Agricol de Urgență, în valoare de 500 de mii lei, care le va permite să înceapă lucrările agricole de primăvară. Instrumentul a fost pus în aplicare după ce zile la rând agricultorii au protestat cu tehnica din dotare, inclusiv blocând de nenumărate ori accesul spre vama Leușeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.