Un grup de ONG-uri solicită judecarea cauzei ex-premierului Vlad Filat în şedinţe publice

Mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat un apel public prin care solicită judecarea cauzei penale împotriva ex-premierului Vlad Filat în şedinţe publice. Semnatarii afirmă că examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie. Potrivit lor, caracterul public a acestor şedinţe ar clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar, transmite IPN.

În opinia semnatarilor, caracterul public al şedinţelor de judecată este o garanţie procesuală esenţială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului. Acest fapt ar proteja părţile aflate în litigiu de înfăptuirea justiţiei în secret, fără un control din partea publicului şi, respectiv, de exerciţiul abuziv al puterii de stat. Totodată, dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiţie şi reprezintă un important mijloc de menţinere a încrederii în instanţele judecătoreşti. La fel, caracterul public al şedinţelor de judecată asigură controlul public asupra puterii judiciare şi previne eventualele abuzuri, precum şi asigură accesul la informaţii de interes public celor interesaţi.

De asemenea, organizaţiile semnatare menţionează că unele capete de acuzare pe numele ex-premierului Vlad Filat, învinuit de acte de corupţie de proporţii şi fraudele în sistemul bancar, au fost expediate în instanţa de judecată la sfârşitul lunii decembrie 2015. ONG-urile consideră că dosarul include informaţii cu privire la una din cele mai mari fraude din istoria Republicii Moldova. În pofida acestui fapt, şedinţele de judecată în această cauza au fost declarate închise.

În apel se mai spune că apărarea a făcut mai multe declaraţii publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise. Totodată, din informaţiile transmise în public nu este clară motivaţia şi insistenţa procuraturii pe examinarea cauzei în şedinţe închise. Acestea au făcut referire şi la mesajele transmise de către Vlad Filat care denotă dorinţa acestuia de a beneficia de dreptul la judecarea în mod public a cauzei sale.

ONG-urile semnatare consideră că examinarea publică a cauzei este crucială, având în vedere finalizarea urmăririi penale, rezonanţa cauzei, gravitatea acuzaţiilor, precum şi speculaţiile cu privire la caracterul orchestrat al procedurilor. În opinia semnatarilor, examinarea în continuare a cauzei în şedinţe închise doar va alimenta suspiciunea cu privire la inechitatea procedurilor şi politizarea soluţiei. În apel se mai spune că protecţia martorilor nu poate servi drept justificare suficientă pentru examinarea aceste cauze penale cu uşile închise.

În acest context, organizaţiile cheamă judecătorii care examinează cauza să reevalueze argumentele ce ţin de examinarea cauzei în şedinţă închisă şi, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în şedinţe închise sunt convingătoare, cer explicarea lor publică şi analizarea posibilităţii examinării publice a cel puţin unei părţi a procesului de judecată.

Apelul public a fost semnat de către: ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociaţia Micului Business, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri, BIOS,Business Consulting Institute, IDIS Viitorul, Institutul Politici Publice, Centru Aarhus EcoContact, Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrului Naţional al Romilor, Centrul pentru Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Pentru Politici şi Analize în Sănătate, Centrul de Resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Clubul Politic al femeilor 50/50, Institutul de Rezolvare a Conflictelor „InReCo”, Eco-TIRAS, Fundaţia Est Europeană, HABITAT, Promo-LEX, REC Moldova, Terra 1530, Mişcarea Ecologistă din Moldova, Transparency International – Moldova, Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova, Fundaţia Soros-Moldova, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.