Un grup de lucru va examina propunerile ramurii transporturilor afectate de pandemie

Un grup de lucru va fi creat pentru a „examina și avansa pe fiecare subiect” propus de mai mulți conducători ai asociațiilor de transportatori, care au avut, astăzi, o ședință online cu prim-ministrul Ion Chicu. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai transportatorilor și ai instituțiilor abilitate, iar o primă ședință va avea loc pe 18 august.

Un comunicat de presă al Guvernului precizează că reprezentanții transportului de mărfuri, pasageri și taximetrie au invocat problema concurenței neloiale și abuzului organelor de control. De asemenea, s-au referit la costul autorizațiilor, restituirea accizelor, achitarea impozitelor în avans și liberalizarea pieței de asigurări. În plus, transportatorii au solicitat și modificarea unor aspecte în actele normative și legislative care ar putea exclude barierele ce le periclitează și blochează activitatea. Dat fiind faptul că, criza pandemică a dus la scăderea cu aproape 50% a activității transportatorilor în ultimele 5 luni, aceștia solicită și suport financiar, se menționează în comunicat.

„Știu că reprezentați unul din sectoarele cele mai afectate de pandemie. Dar trebuie să identificăm împreună soluții și facilități fiscale care ar reduce concurența neloială și transportul ilicit. Pentru că vă încadrați în categoria companiilor care au avut de suferit din cauza pandemiei, puteți beneficia de cele 60% din volumul taxelor aferente salariilor. Mai mult, statul subvenționează și dobânda la credite”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Contactat de IPN, Dumitru Albuleasa, administrator în cadrul Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova, și-a exprimat speranța că ramura transporturilor va fi ajutată ca să reziste în situaţie de pandemie. Printre dificultățile cele mai mari administratorul a menționat deficitul autorizaţiilor de export pentru Federaţia Rusă, faptul că este interzisă intrarea transportului de mărfuri pe teritoriul Italiei, dar și cererea redusă pentru transportare din partea producătorilor de mărfuri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.