Un consilier acuză primarul satului Cimișeni de ilegalități

Ilie Cazac, consilier local din satul Cimișeni, raionul Criuleni, acuză primarul localității de ilegalități. Acesta spune că au fost admise încălcări în procesul de alocare a banilor publici pentru reparația drumului local, dar și au fost însușite produse alimentare de la grădinița din localitate.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilie Cazac a declarat că primarul Valentina Pisarenco a câștigat alegerile la o diferență foarte mică. A reușit să-și adjudece fotoliul de primar prin coruperea alegătorilor și organizarea transportului la secțiile de votare.

Consilierul susține că urmau să fie realizate lucrări de pavare a drumului din centrul satului. Prin decizia consiliului local a urmat o licitație, a fost elaborat caietul de sarcini, s-a decis alocarea sumei de bani etc. De asemenea, urmau să fie construite căi de acces pentru persoanele cu dizabilități. Însă, spune alesul local, în toate aceste procese s-a admis falsificare de acte, iar banii au fost alocați agenților economici, nu prin decizia consiliului, așa cum prevede legea. De asemenea, nu s-au respectat termenele la reparația drumului, deși banii erau deja transferați agentului economic, care este și cumătrul primăriței. Ilie Cazac consideră că primarul și-a permis aceste nereguli pentru că avea susținerea președinților de raion.

„Doamna primar, cât a fost Partidul Democrat și Partidul Liberal, oameni buni, eu vă spun cu toată sinceritatea și cu toată răspunderea, că a furat ca în colhoz”, afirmă consilierul Ilie Cazac.

Consilierul local mai acuză primărița că, împreună cu contabila-șef, a mers cu mașina de serviciu și a luat produse alimentare de la grădinița din sat, sub pretextul că acestea, în pandemie, urmau să fie transmise sub formă de pachete persoanelor vulnerabile. Ilie Cazac spune că a mers prin sat să discute cu pensionarii, care au spus că nu au primit nimic din partea primăriei.

Când primarul a aflat că merge pe la pensionari, primărița s-a dus la biserică, iar apoi a prezentat un act de predare-primire, potrivit căruia produsele au fost transmise bisericii. De fapt, consilierul crede că este un fals, iar produsele au fost însușite de funcționare. „Eu sunt consilier local ales de oameni, timp de 12 ani. Și eu sunt om legal, cetățean al satului Cimișeni care trebuie să apăr interesele cetățenilor și să văd cum se gestionează banul public”, afirmă Ilie Cazac.

El mai spune că timp de trei ani a tot scris denunțuri cu privire la acte de corupție admise de primar, însă pe dosarele pornite nu există vreo finalitate. Alesul local a făcut apel către conducerea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție să se autosesizeze și să intervină.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.