Un centru de consultanță în agricultura ecologică a fost creat la Sucleia cu sprijinul UE

Agricultorii, dar și micii fermieri de pe malul stâng al Nistrului pot beneficia de consultanță profesionistă în cadrul Centrului de consultanță în agricultură ecologică. Centrul a fost creat la inițiativa a patru asociații specializate din dreapta și stânga Nistrului, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, transmite IPN.

Specialiștii Centrului, care activează în satul Sucleia, promovează reducerea sau minimalizarea fertilizanților și a pesticidelor, respectarea asolamentului, implementarea tehnologiilor moderne în agricultură etc. Totodată, fermierii pot găsi aici informații despre posibilitățile de accesare a unor granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor în agricultura ecologică.

Ideea de a crea Centrul vine dintr-un proiect în care au fost implicate patru asociații de pe ambele maluri ale râului Nistru: „Cutezătorul” și „EcoAgriNord" din oraşul Făleşti, „Vitality" din Tiraspol şi „Belii Most" din satul Chițcani, raionul Slobozia. Cele patru organizații au creat o platformă comună de cooperare în domeniul agriculturii ecologice, primul pas fiind constituirea unei Asociații a Producătorilor de Produse Ecologice și Calitative.

Potrivit președintelui Asociației „Vitality”, Veaceslav Bejenari, la această etapă, scopul principal al Centrului este să convingă producătorii că fructele și legumele ecologice oferă acces la noi piețe de desfacere. „Pe parcursul anului 2017 am creat și trei loturi demonstrative în care am cultivat porumb, floarea-soarelui și căpșuni. Fermierii care le-au vizitat s-au convins de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanțelor chimice”, a spus producătorul.

Victor Cimpoieș, directorul asociației „Cutezătorul”, este de părere că agricultorii de pe ambele maluri ale Nistrului au capacități să producă fructe și legume ecologic pure. „Respectând această condiție, producția noastră va reuși să se impună pe marile piețe de desfacere”, spune acesta.

Programul „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova, contribuie la consolidarea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea în proiecte comune a reprezentanților mediului de afaceri, liderilor comunităților locale sau ai societății civile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.