Un alt profesor turc expulzat din Moldova în Turcia a fost condamnat

Unul din cei șapte profesori turci expulzați anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, a fost condamnat joi, 18 iulie, la șapte ani și jumătate de închisoare pentru terorism, a anunțat publicația electronică Balkan Insight, preluată de presa de la Chișinău.

Europa Liberă scrie în pagina electronică, citată de IPN, că profesorul condamnat este Riza Dogan, care a trăit în Moldova începând cu anul 1993. Acesta are copii născuți în Moldova și ceruse, ca și ceilalți profesori turci, azil politic în Moldova înainte să fie expulzat. Dogan era directorul filialei din Durlești a liceului Orizont, parte dintr-o rețea de instituții de învățământ finanțate de mișcarea clericului exilat turc Fethullah Gulen.

Presa turcă scrie că dintre cei șapte profesori expulzați din Moldova, Dogan este al patrulea condamnat de Turcia.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate a informat că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

La 11 iunie, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci deportându-i în Turcia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.