UE vrea să accelereze reluarea asistenței financiare pentru Moldova, comisar european

Grație progreselor înregistrate de noua guvernare de la Chișinău, UE se gândește cum să accelereze reluarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, după blocarea ei din cauza unor lipsuri ale guvernării anterioare. Declarația a fost făcută la Bruxelles de către comisarul european pentru bună-vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, după convorbiri cu ministrul moldovean de externe Nicolae Popescu, scrie Europa Liberă în pagina electronică, citată de IPN.

Johannes Hahn a anunțat că în următoarele zile Chișinăul va primi o primă tranșă de 14,5 milioane de euro ca sprijin bugetar, urmată de a doua tranșă, încă neprecizată, tot relativ curând. Pe de altă parte, asistența macro-financiară, mai substanțială, ar putea fi reluată la începutul toamnei, când s-ar putea acorda o primă tranșă de aproape 50 de milioane de euro, a doua, cam la fel de mare, fiind posibilă la iarnă.

Referindu-se la o ședință de luni a miniștrilor de externe din UE, la care Nicolae Popescu a fost invitat de onoare, Johannes Hahn a spus că foarte mulți șefi de diplomații din UE s-au arătat încurajați de ultimele evoluții politice din Republica Moldova, existând un „curent puternic” în favoarea sprijinirii, inclusiv pe plan financiar, a reformelor inițiate de noua guvernare.

Răspunzând întrebărilor Europei Libere pe tema reluării asistenței macrofinanciare UE pentru Moldova, Johannes Hahn a spus că deblocarea ei oficială mai depinde de concluziile recentei vizite la Chișinău a unei delegații FMI, dar s-a declarat optimist că deznodământul va fi favorabil pentru Chișinău, judecând după ecourile acelei vizite.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.