UE va acorda 20 mln euro pentru IMM-urile din țară, afectate de COVID-19

Banca Europeană de Investiții, instituția de creditare a Uniunii Europene,  și „ProCreditGroup” vor oferi credite, în valoare totală de 20 mln euro, pentru redresarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din Republica Moldova, afectate de criza COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă emis de cele două bănci, operațiunea face parte din răspunsul „Team Europe” la situația de urgență, cauzată de pandemia COVID-19 și are drept obiectiv susținerea locurilor de muncă, menținerea lichidității, precum și stimularea redresării economice a țărilor partenere UE. Linia de credit poate fi pusă la dispoziție în mai multe monede, inclusiv în cea locală.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă de operațiunile din Georgia, Moldova și Ucraina, a declarat că „Team Europe” continuă să susțină redresarea economică a țărilor partenere UE din vecinătatea estică în contextul pandemiei COVID-19, într-un demers de solidaritate paneuropeană în aceste vremuri grele. „Astfel, am creat noi surse de finanțare într-un moment în care un astfel de ajutor este crucial pentru supraviețuirea IMM-urilor noastre. Așteptăm cu nerăbdare ca în viitor să extindem parteneriatul nostru astfel, încât să permitem și mai multor companii să beneficieze de eforturile noastre comune de sprijinire creșterii și dezvoltării IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie”, a subliniat vicepreședintele BEI, citată în comunicatul de presă.

Erika Hasznos, însărcinat cu afaceri al Delegației UE în Republica Moldova, a precizat  că ajutorul din partea „Team Europe” este direcționat spre domenii-cheie, precum dezvoltarea locală, buna guvernanță, drepturile omului, statul de drept și combaterea discriminării. „Sperăm ca această nouă linie de asistență din partea Băncii UE, adresată IMM-urilor din toată țara, să aducă beneficii tangibile, îmbunătățind astf.el viața cetățenilor Republicii Moldova”, a remarcat Erika Hasznos

Conducerea „ProCredit Holding AG & Co. KGaA”, societatea-mamă a grupului „ProCredit”, a precizat că „liniile de credit de la BEI vor ajuta IMM-urile din Georgia, Moldova și Ucraina să depășească deficitele de lichiditate pe termen scurt și vor oferi sprijinul atât de necesar în monedele locale pentru proiectele lor de investiții. „Ne așteptăm că astfel să poată profita de noi domenii de activitate și oportunități, ceea ce va ajuta la redresarea economică din anii următori. Avem încredere că aceasta va fi stimulată de o orientare structurală către investițiile favorabile climei și durabile din punct de vedere social și ecologic”– este mesajul conducerii „ProCredit”.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.