UE face ultima încercare să ajute Moldova, director APE

Uniunea Europeană întreprinde, se pare, ultima încercare de a ajuta Republica Moldova să iasă din criza politică profundă şi să recapete posibilitatea de a parafa Acordul de Asociere la summit-ul din toamnă de la Vilnius. Astfel a apreciat Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), vizita membrilor Parlamentului European, Jacek Protasiewicz şi Libor Roucek, sosiţi la Chişinău pentru negocieri cu liderii Republicii Moldova cu privire la modul de depăşire a crizei politice actuale. Victor Chirilă a formulat această opinie în cadrul interviului IPN „Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic şi instituţional”, publicat luni, 27 mai 2013.

„Mai degrabă, este un semn că partenerii noştri din UE sunt foarte îngrijoraţi de evoluţiile politice din Republica Moldova, care ameninţă să deraieze aspiraţiile noastre europene. Nu exclud ca aceasta vizită ar putea fi ultima serioasă încercare a UE de a ne ajuta să ieşim din actuala criză politică, astfel încât să finalizăm cât mai curând posibil negocierile asupra Acordului de Asociere şi să obţinem girul statelor membre ale UE pentru a-l parafa la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, a spus directorul APE.

Potrivit lui, Republica Moldova a pierdut statutul de „poveste de succes a Parteneriatului Estic” din cauza incapacităţii clasei politice de a gestiona criza politică generată de vânătoare ilegală de la sfârşitul anului trecut la care au participat mai mulţi demnitari de stat şi soldată cu moartea unui om.

„Copila minune a Parteneriatului Estic” nu mai este şi de vină sunt toate cele trei componente ale fostei AIE, care nu au reuşit să gestioneze o criză politică generată de tragica vânătoare din Pădurea Domnească. Mai rău, prin acţiunile lor iresponsabile, au gonflat-o în aşa măsură, încât a ajuns să submineze credibilitatea şi funcţionalitatea principalelor instituţii ale statului: Curtea Constituţională, Preşedinţie, Parlament, Guvern, a întregului sistem judecătoresc. După cinci luni de dezmăţ politic, Republica Moldova este foarte aproape de prăpastia unui stat falit politic, instituţional şi ignorat de principalii săi parteneri externi”, a spus directorul APE.

Victor Chirilă susţine că, actualmente, există o singură cale de a evita colapsul politic şi instituţional.

„În prezent, foştii aliaţi AIE au o singura cale să evite dezastrul şi să se reabiliteze în ochii societăţii, şi anume formând, fără întârziere, un Guvern pro-european cu personalităţi nepătate de actualul scandal politic, cu o susţinere politică fermă şi cu o agendă convingătoare de reforme”, afirmă directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă în interviul pentru IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.