Ucraina este gata să anihileze „factorul transnistrean”, oficial ucrainean

Ucraina poate „să ajute la eliberarea Transnistriei”, dar numai în cazul unei adresări în acest sens din partea Chișinăului, afirmă consilierul șefului Oficiului președintelui, Alexei Arestovici.

Sursele ucrainene amintesc că pe teritoriul „rmn” au avut loc mai multe explozii. Clădirea „ministerului securității statului” a fost  ținta unor tiruri cu lansatoare de grenade, iar două turnuri de radio care transmiteau radio rusesc au fost avariate. În plus, au avut loc explozii pe aerodromul din Tiraspol.

„Moldova poate avea probleme foarte mari în legătură cu escaladarea provocată de Federația Rusă. Și îmi pare că, cel mai potrivit în acest caz, ar fi să apeleze la Ucraina și România pentru ajutor”, a spus Alexei Arestovici. „Noi am fost mereu alături de poporul moldovenesc, suntem și vom fi. Prin urmare, ei pot apela la noi pentru ajutor”, a adăugat consilierul șefului Oficiului președintelui.

Întrebat dacă Ucraina ar fi în stare „să pună mâna pe Transnistria”, consilierul a răspuns că s-ar descurca cumva. „Acesta este teritoriul Moldovei suverane, nici măcar nu ne putem permite declarații de acest gen. Doar dacă s-ar adresa partea moldovenească”, a accentuat Alexei Arestovici.

Și conducătorul Bellingcat Hristo Grozev a relevat că factorul transnistrean ar putea servi ca un catalizator al agresiunii. Expertul nu a exclus că am putea fi martorii unui preludiu al celui de-al Treilea Război Mondial: este greu de imaginat că România, membră NATO, ar ignora încercarea Rusiei de a ataca Moldova și nu ar apăra-o.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.