Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi monitorizat de mai mulți observatori

Turului al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura pe 15 noiembrie, va fi monitorizat de mai mulți observatori. Comisia Electorală Centrală a mai acreditat încă 185 de observatori, dintre care 23 – internaționali, transmite IPN.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 41 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a concurenților electorali.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto și video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul și securitatea votării.

Cei 2 197 de observatorii acreditați în primul tur își pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE