Turcia întotdeauna a sprijinit pacea, securitatea și bunăstarea Moldovei, vicepremier

În contextul dramatic provocat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri regionale, inclusiv pentru găsirea soluțiilor pașnice pentru a opri acest război. O spune vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. La o conferință de presă susținută  alături de ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, Nicu Popescu a mai spus că Turcia întotdeauna a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova, pacea, securitatea și bunăstarea, transmite IPN.

Potrivit vicepremierului, care a efectuat o vizită în Turcia, discuția cu omologul său s-a axat pe relațiile bilaterale, pe perspectivele de cooperare în diverse domenii și reducerea impactului războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra regiunii. „Securitatea din regiunea Mării Negre este și rămâne una foarte complicată. Războiul injust declanșat de Rusia împotriva țării noastre vecine, Ucraina, este dus deja în cea de-a zecea lună, cauzând numeroase pierderi de vieți omenești și pagube materiale”, a notat Nicu Popescu.

Vicepremierul a menționat că Republica Moldova este foarte afectată de acest război, care are un impact dramatic. El afectează securitatea statului, generează și agravează o criză energetică de amploare atât în domeniul livrărilor de gaze, energie electrică etc. De asemenea, au fost provocate deconectări masive de energie electrică, rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, iar acum două zile a mai fost găsită o porțiune a unei rachete neexplodate.

„În acest context dramatic, Turcia joacă un rol important în procesul de negocieri regionale, dar și pentru găsirea soluțiilor pașnice pentru a opri acest război. Din perspectiva noastră, Turcia întotdeauna a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova, pacea în Republica Moldova și Turcia este o forță care contribuie la pacea, securitatea, bunăstarea Republici Moldova și pentru acest țin să vă mulțumesc, domnul ministru și pe toți cetățenii turci care sunt adevărați prieteni ai țării noastre”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.