Trei scenarii politice ale expertului în politici publice Ştefan Gligor

Expertul în politici publice Ştefan Gligor are aranjate trei scenarii pentru clasa politică din Parlamentul Republicii Moldova. În viziunea acestuia, PAS, Platforma DA, Pro Moldova și grupul Șor ar putea crea o majoritate parlamentară; ar putea exista o posibilă coaliție între Pro Moldova și PSRM și cel de al treilea scenariu poate fi coaliția PSRM – Blocul ACUM versiunea 2.0 notează IPN:

„Primul scenariu poate fi o majoritate potențială din patru componente care trebuie să aleagă un guvern și eu am mari dubii că Maia Sandu, cel puțin Maia Sandu, va fi de acord să facă parte din dintr-o astfel de jale. Pentru ea, Șor, oamenii lui Plahotniuc, este moarte politică, de asta nu te mai speli. Ar putea exista o justificare că, uite, facem o majoritate tehnică cu scopul de a aduce țara înspre alegeri parlamentare anticipate”, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Cel de al doilea scenariu expus de către Ștefan Gligor presupune crearea unei coaliții între Partidul Socialiștilor și grupul Pro Moldova: „Oricât de straniu aceasta ar suna, dar din punct de vedere matematic ei au această șansă. Matematic, această probabilitate există și nu exclud că Vladimir Plahotniuc și-ar dori o astfel de coaliție”.

În cazul celui de al treilea scenariu care va fi respins de societate, anticipează Ştefan Gligor, este o coaliția Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM versiunea 2.0.

Revenind la eventuale alegeri parlamentare anticipate, expertul consideră că nici Partidul Democrat, nici grupul Pro Moldova și nici chiar fracțiunea Șor nu sunt interesate de organizare acestora.

„Dacă mergem la alegeri libere și corecte din grupul Pro Moldova, ce-a rămas din Partidul Democrat și din Șor nu rămâne nimic. Ei nu vor trece pragul. Oamenii aceștia se fac responsabili de dezastrul socio-economic și politic din Republica Moldova, aceasta este opera lor. Asta ne duce la concluzia logică că aceștia nu își doresc acest scenariu. Ei, pur și simplu, nu vor mai trece în Parlament”, a opinnat Ștefan Glihor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.