Trei membri au solicitat convocarea CSP în ședință

Trei membri au solicitat convocarea Consiliului Superior al Procurorilor în ședință. Este vorba despre ministra justiției Olesea Stamate, academicianul Ion Guceac și profesorul Dumitru Pulbere.

Solicitat de IPN, Ion Guceac a spus că se cere poziția Consiliului Superior al Procuratorilor „vizavi de subiectele care se discută astăzi în societate”. Secretariatul CSP are la dispoziție zece zile ca să organizeze ședința.

„Am înțeles că va fi organizată, se pregătește agenda. Probabil că suplimentar vom fi informați”, a spus Ion Guceac.

Parlamentul a constatat marți, 9 iulie, neîntrunirea condițiilor de numire în funcție și a recomandat președintelui Igor Dodon să emită decretul de încetare de drept a raporturilor de serviciu ale procurorului general Eduard Harunjen.

Democrații, care au părăsit sala plenului până să fie supusă votului decizia, au invocat încălcarea legislației, menționând că Parlamentul nu poate interveni în procedura de revocare a procurorului general.

Articolul 125 al Constituției prevede că procurorul general poate fi demis printr-un decret al președintelui, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Actualizare: Președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a semnat miercuri, 10 iulie, decizia de convocare a membrilor CSP în ședință pentru joi, 11 iulie, la ora 10.00. Potrivit ordinii de zi plasate pe site-ul Procuraturii Generale, membrii CSP vor avea de examinat două chestiuni. Prima – validarea mandatului de membru al colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor și a doua – cererea  din 9 iulie depusă de membrii CSP privind unele informații lansate în spațiul public.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.