Transportatorii au protestat, iar oficialii MEI spun că este deja stabilită o întâlnire

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, prin vocea președintelui Oleg Alexa, acuză de minciună Ministerul Economiei și Infrastructurii și a organizat un protest pe 12 septembrie. Nemulțumirea principală sunt tarifele scăzute la biletele pentru transportul interurban. Oficialii de la MEI spun, la rândul lor, că transportatorii au declanșat acțiunile de protest deși au stabilită o întâlnire cu oficialii ministerului pe 16 septembrie.

Oleg Alexa a declarat pentru IPN că oficialii ministerului îi mint pe transportatori în mai multe privințe. „Domnul ministru Vadim Brînzan are încă din 26 iunie calculele interne asupra tarifului majorat la transport și, conform calculelor lor, acesta este de 71 de bani/km”, a spus președintele APOTA. Acesta a precizat că oficialii ministerului se prefac că discută tarifele cu transportatorii, dar le au demult stabilite.

O a doua minciună, potrivit lui Oleg Alexa, vine din partea lui Andrei Ciornîi, secretar de stat la MEI. Potrivit lui Oleg Alexa, oficialul i-a promis că până pe 12 septembrie va transmite calculele asupra tarifelor la specialiștii ministerului. „Eu am sunat la fiecare dintre specialiștii de la secția transport rutier. Niciunul nu dispune de calcule date de noi secretarului de stat Andrei Ciornîi”, a declarat Oleg Alexa.

Acesta a mai precizat că ministrul Brînzan i-a cerut puțin timp, pentru ca majorarea tarifelor la transport să vină în același timp cu compensațiile date persoanelor vulnerabile. „Eu am sunat pe acele persoane de la Ministerul Finanțelor și de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale care ar trebui să se ocupe cu elaborarea unui asemenea mecanism. Niciunul din acești specialiști nu a primit vreo solicitare de la Ministerul Economiei pentru elaborarea unui mecanism de ajutorare a persoanelor vulnerabile”, declarat Oleg Alexa.

Președintele APOTA a menționat că, după protestul din 12 septembrie, transportatorii vor bate la ușile premierului Maia Sandu și vicepremierului Andrei Năstase. „Dacă nu vom fi auziți, măsurile de protest vor continua și vor fi altele. Noi nu am suspendat nicio cursă din cele planificate. Noi am venit în PMAN doar cu mașinile care au avut pauză. Data viitoare vom fi mai mulți”, a spus Oleg Alexa.

Alina Merlici, consultant principal la Direcția comunicare și protocol al MEI, a declarat pentru IPN că transportatorii au deja convenită o întâlnire cu oficialii ministerului, pe data de 16 septembrie. „Atunci vor fi clarificate toate întrebările transportatorilor. Transportatorii cunosc că întrevederea asta va avea loc, dar cu toate astea au făcut acest protest”, a spus Alina Merlici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.