„Toată încercarea de a ambala acest guvern într-o haină tehnocrată nu ține”

Guvernul Chicu a fost votat de 62 de parlamentari. În timp ce unii afirmă că țara are nevoie de guvernare și că au primit asigurări că noul guvern va continua parcursul european și va relua proiectele sociale, alții au criticat dur graba în care a fost învestit noul cabinet de miniștri, care, potrivit lor, se încearcă a fi prezentat ca unul tehnocrat, însă de fapt fiind un guvern PDM-PSRM, transmite IPN.

Deputații Partidului Politic Șor s-au abținut de la vot. În luarea sa de cuvânt, deputatul Denis Ulanov a declarat că mizează pe faptul că noul guvern „va susține și inițiativele opoziției constructive”. „Ne vom abține de la vot deoarece considerăm că cea mai corectă decizie este organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a spus deputatul. Parlamentarul vrea să creadă că acest executiv „va fi prima experiență pozitivă de guvern minoritar în Republica Moldova”. „Noi avem foarte multe proiecte sociale pe care le vom înainta și contăm pe susținerea dumneavoastră. Credem că veți avea o activitate constructivă în raport cu opoziția constructivă și nu veți bloca propunerile noastre”, a mai spus Denis Ulanov.

Președintele fracțiunii ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că, în cele 15 minute pe care le-a avut ca să analizeze programul noului guvern, a constatat că acesta nu conține niciun cuvânt despre descentralizare, nici despre diversificarea surselor energetice, nimic despre TVA. Potrivit lui, acest guvern este învestit cu o grabă nemaipomenită, fără că premierul Maia Sandu oficial să-și depună mandatul, conform legislației, fără ca componența executivului formal să fie coordonată cu sindicatele și patronatele. În opinia sa, se întâmplă așa „pentru că probabil le este frică de proteste sau că se vor răzgândi socialiștii”.

„Colegi socialiști, am o întrebare simplă, pe 8 iunie 2019, în sala asta în semiîntuneric, unde a fost Ion Chicu în acea zi? Nu vorbesc despre integritatea și gradul de rudenie cu Igor Dodon al unor propuși miniștri, dar întrebarea e aceeași, unde au fost ei în acea zi? Unde ei au fost, dar mai ales domnul Ion Chicu, în perioada 9-15 iunie 2019, pe care noi toți am calificat-o ca pe o perioadă de uzurpare a puterii în stat? Eu vă spune unde – la Ministerul Finanțelor al unui guvern despre care noi am vorbit că este uzurpator”, a mai spus Alexandru Slusari.  

Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat, a menționat că țara are nevoie de guvernare, iar alegerile anticipate ar arunca Republica Moldova în haos. În cadrul discuțiilor la fracțiune cu Ion Chicu, deputații democrați au primit asigurări că noul guvern va rămâne ancorat în parcursul european al țării și va continua să implementeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Votul nostru de astăzi nu este un cec în alb pe care îl acordăm acestui guvern. După ce blocul ACUM a capitulat atât de rapid, Partidul Democrat este singura forță politică care are capacitatea să contrabalanseze situația. Vom critica atunci când acest guvern va greși și vom vota proiectele care vor aduce fapte, nu vorbe pentru oameni”, a spus Pavel Filip.

Președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a spus că „demult nu am asistat la o învestire atât de palidă, pe alocuri leșinată și lipsită de suflet”. „Toată încercarea de a ambala acest guvern într-o haină tehnocrată nu ține. Deci noi avem Guvernul PDM-PSRM și nici măcar PSRM-PDM, dar PDM-PSRM. Un alt regret, și sunt sigur că va fi pentru un timp foarte scurt, trei instituții în stat vor ajunge subordonate unui singur om, Igor Dodon – președinția țării, președinția Parlamentului și funcția de prim-ministru”, a declarat Igor Grosu. Parlamentarul a mai spus că acesta va fi „un guvern al reînvierii schemelor”.

Deputatul PSRM, Adela Răileanu, a spus că riscul de a arunca țara în haos este foarte mare, iar partidele trebuie să conștientizeze că „nu mai pot fi continuate experimentele politice în detrimentul țării”. „Cabinetul Chicu vine într-o perioadă extrem de grea, în care cea mai mare problemă este criza de încredere din partea cetățenilor noștri. El nu trebuie, el are obligația să ofere soluții și mecanisme pentru a majora pensiile și salariile, pentru a investi în spitale și școli, pentru a repara drumuri”, a mai spus Adela Răileanu.

Deputații din Blocul ACUM au părăsit sala de ședințe a Parlamentului înainte de procedura de vot. Pentru Guvernul Chicu au votat deputați din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.