Tiraspolul urmăreşte să obţină controlul deplin în Bender, Leonid Litra

 

Acţiunile administraţiei de la Tiraspol în oraşul Bender au două dimensiuni – dorinţa de a avea control deplin asupra localităţii şi încercarea de a îmbunătăţi imaginea liderului transnistrean. De această părere este Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, care a comentat la solicitarea IPN decizia administraţiei transnistrene de a reloca aşa-zisul „soviet suprem” al regiunii de la Tiraspol la Bender.

„Cred că decizia liderului de la Tiraspol este una foarte periculoasa pentru menţinerea unui climat pozitiv în aşa-numita politică a paşilor mici. Mai mult ca atât, această decizie demonstrează ca paşi mici se fac, însă în altă direcţie – cea de deteriorare maximă a încrederii între autorităţile Republicii Moldova şi autorităţile de facto din regiunea transnistreana”, a remarcat cercetătorul Institutul de Politică Mondială din Kiev.

Leonid Litra a spus că vede cel puţin 2 dimensiuni a acestei decizii. „Prima, şi cea mai importantă, este că se doreşte a pune presiune suplimentară asupra oraşului Bender şi asupra Republicii Moldova pentru a prelua controlul deplin al acestei localităţi, iar recentele incidente au demonstrat clar această intenţie. A doua, este un PR pe care încearcă să-l facă liderul de la Tiraspol, ca să diminueze din imaginea foarte proastă care s-a creat după incidentele de acum câteva săptămâni”, a conchis cercetătorul.

Anterior, administraţia de la Bender a luat decizia să le interzică poliţiştilor care se supun puterii constituţionale să circule prin Bender fiind îmbrăcaţi în uniforma de serviciu. Mai apoi, conducerea de la Tiraspol a solicitat ca cele două penitenciare din Bender, controlate de Chişinău, să fie eliberate, iar pentru aceasta agenţilor economici din regiune li s-a interzis să vândă produse alimentare pentru hrana deţinuţilor. Acum câteva săptămâni, administraţia regiuni a făcut o tentativă să introducă două posturi de control suplimentare între Bender şi satul Varniţa. După intervenţia organelor centrale, dar şi a organizaţiilor internaţionale, posturile au fost lichidate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.