Tinerii aleg să facă voluntariat pentru a se afirma și a căpăta independență, opinie

Tinerii sunt motivați să facă muncă neremunerată în folosul societății pentru a se dezvolta, a căpăta independență în gândire și acțiune, dar și pentru că își doresc să facă o schimbare în societate. De această părere este Mihai Rotaru, membru al Consiliul Național al Tineretului și coordonator al Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2018 (SNV) din zona municipiului Chișinău.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Rotaru, a spus că poți face voluntariat în orice domeniu. Implicarea are un rol important, iar o organizație acreditată îți oferă avantaje precum: carnet de voluntar și protecție socială.

Antonina Volkova, directorul executiv al Asociației Obștești „Vesta” din Comrat, coordonator SNV în Comrat, a menționat că la nivel local în activități de voluntariat s-au implicat atât studenți, cât și pensionari. Oamenii au devenit activi și în sate. Dacă anterior erau atrași doar în activități de muncă fizică, acum ei sunt bucuroși de faptul că pot identifica o problemă pe care să o rezolve, fiind astfel utili pentru comunitate. Actualmente, în Găgăuzia, nouă organizații de voluntari se pregătesc să depună dosarul pentru a deveni organizație gazdă de voluntari.

Vera Flocea, coordonatoare SNV Drochia, spune că să găsești un voluntar este  greu, dar nu este imposibil. Tinerilor le place să identifice problemele și să vadă cine este responsabil de aceste probleme, ca ulterior să le rezolve.

Antonița Fonari, directoarea Platformei pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului, membră a Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat, menționează că e nevoie să fie îmbunătățiți legislația ce ține de voluntariat. „Am dori ca Guvernul și Parlamentul să facă eforturi și să înțeleagă că ceea ce facem noi construiește coeziunea socială așa cum credem nimeni din politic nu reușește să o facă”, a spus Antonița Fonari.

Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV) 2018 a avut loc în perioada 1-7octombrie. Timp de o săptămână, autoritățile publice, organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă etc. au realizat campanii de informare despre voluntariat, dar și acțiuni de caritate, salubrizare, înverzire, instruiri etc. În peste 2000 de activități de voluntariat s-au implicat peste 60 mii de voluntari. Costul muncii voluntarilor implicați în activitățile SNV este de peste două milioane de lei.

  • andrei rotaru despre motivatia de a face voluntariat.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.