Termenul de aplicare a mai multor măsuri de control a infecției COVID-19, prelungit

Termenul de aplicare a unor măsuri necesare prevenirii și controlului infecției COVID-19 a fost prelungit până la 30 noiembrie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat ieri, 21 octombrie, în cadrul ședinței Guvernului, transmite IPN.

Astfel, se menține achitarea de către angajator, la locul de muncă de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești destinate internării pacienților cu COVID-19. De asemenea, se menține dreptul la spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază personalului Agenției Naționale de Sănătate Publică, al instituțiilor medicale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării, a Administrației Naționale a Penitenciarelor și a Serviciului de Informații și Securitate.

Același drept, dar în mărime de până la 50% din salariul de bază, se menține pentru personalul din centrele de plasament temporar pentru persoanele vârstnice și cu dizabilități din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială. Va fi achitată în continuare și indemnizația unică în mărime de 16.000 de lei angajaților infectați cu COVID-19 ai ANSP, ai instituțiilor medicale din cadrul MAI, al Ministerului Apărării, ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și ai instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești.

Documentul mai prevede extinderea termenului dreptului de a prezenta certificate de origine preferențială a mărfurilor în copii sau autentificate cu semnătură electronică în vederea confirmării originii mărfii. Va fi extins și termenul de aplicabilitate a unor norme, legate de achizițiile publice necesare pentru prevenirea și controlul COVID-19: reducerea termenelor generale în cadrul licitației deschise, licitației restrânse și cererii ofertei de prețuri, utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a anunțului de participare în cazurile de extremă urgență și posibilitatea plății în avans pentru achizițiile publice.

Prezenta Hotărâre intră în vigoare la 1 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.