Tentative de corupere și agitație electorală. Constatările Promo-LEX

Observatorii Promo-LEX au semnalat un caz de transportare organizată a alegătorilor la Dubăsari. De asemenea, au fost constatate peste 20 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, atât la Chișinău, cât și în afara capitalei. A fost înregistrate și tentative de corupere la Chișinău și Bălți, transmite IPN.

Promo-LEX a recepționat aproape 100 de semnalări de incidente timp de 12 ore  de la deschiderea secțiilor de votare. În municipiul Chișinău, la 50 de metri distanță de secția de votare, stăteau două persoane care după spusele unor alegători împărțeau bani pentru a alege un candidat din partea unui partid. Poliția le-a însoțit la sector pentru a constata cazul. Un alt caz a fost înregistrat la Bălți. Potrivit discuțiilor membrilor biroului electoral al secției de votare din Bălți, în preajma secție de votare a parcat un microbuz cu persoane ce ofereau recompensă bănească alegătorilor ce prezint fotografia buletinului de vot cu ștampila votat.

La fel, au fost înregistrate nouă cazuri de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. La o secție de votare în sectorul Botanica, Chiținău, un alegător vorbea urât despre anumite partide politice și făcea agitație electorală. O femeie la Bălți la intrarea în secția de votare îndemna alegătorii să nu meargă la vot.

Observatorii au constatat șapte situații problematice privind realizarea dreptului de a alege. O persoană cu dizabilități nu a putut intra în incinta secției de votare din sectorul Buiucani al capitale din cauza lipsei rampei de acces și a votat afară, dar i s-a oferit totul și panou ca să nu se vadă unde pune ștampila. Unui alegător i-a fost refuzat dreptul de a vota din considerentul că buletinul de identitate era deteriorat și lipsea fișa de însoțire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.