Tatiana Răducanu: Am decis să demisionez pentru a-mi păstra demnitatea

Tatiana Răducanu spune că a decis să demisioneze din Comisia Pre-Vetting și din Comisia de Vetting a procurorilor pentru a-și păstra demnitatea și statutul de judecător în demisie pe care îl are. De asemenea, își motivează demisia prin dorința de a evita degenerarea acestei controverse și pentru a permite Comisiei de vetting a procurorilor să se concentreze pe sarcinile sale, în loc să fie atrasă în discuții contraproductive, transmite IPN.

„Timp de peste doi ani eu am fost membră Comisiei pre-vetting. În acest răstimp, eu am fost ținta mai multor campanii de denigrare orchestrate din umbră de persoane compromise, care au avut un impact și asupra sănătății mele. Din aceste motive, am acceptat cu ezitare să fac parte din Comisia de vetting a procurorilor. Nu m-am așteptat însă niciodată că voi fi atacată gratuit și în mod public de către conducătorul unei instituții anticorupție”, menționează Tatiana Răducan într-o declarație remisă presei.

Potrivit ei, circumstanțele la care face referire șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu au avut loc. „Eu nu am avut discuții cu fostul judecător la care ea a făcut referire. Mai mult chiar, eu am votat pentru ridicarea imunității acestuia, pentru ca el să fie anchetat penal. De asemenea, eu nu am fost implicată în identificarea actualului sediu al Consiliului Superior al Magistraturii și nu cunosc cui efectiv i-a aparținut acel imobil anterior”, a precizat Tatiana Răducanu.

Ea regretă că nu a fost contactată de procurorii anticorupție pentru a oferi explicații pe marginea aspectelor menționate de șefa PA. „Explicațiile mele ar fi confirmat din start netemeinicia oricăror suspiciuni. De asemenea, regret că în ajunul începerii evaluării lor, procurorii anticorupție au lansat un proces penal pe care conform legii nu aveau dreptul să-l lanseze. Sunt totuși deschisă să cooperez pe marginea oricărei anchete inițiate legal pentru clarifica acuzațiile aduse mie”, susține Tatiana Răducanu.

„Din experiența mea de câteva decenii vă pot spune că vettingul în justiție este o reformă care trebuie să continue. Este cea mai eficientă metoda de a scăpa de persoanele compromise din justiție, iar atacurile virulente din ultimul timp confirmă încă o dată că reforma trebuie dusă până la sfârșit. Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit și urez organelor implicate în vetting curaj și verticalitate. De Dumneavoastră depinde buna funcționare a justiției și viitorul Republicii Moldova”, a mai menționat Tatiana Răducanu.

Cu votul a 54 de deputați, Parlamentul a votat astăzi cererea de demisie a Tatianei Răducanu din funcția de membru al Comisiei de pre-vetting și vetting.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.