SUA vor sprijini Republica Moldova în investigarea schemelor de spălare a banilor, premier

Statele Unite ale Americii au dat asigurări că vor analiza cererea Republicii Moldova de a investiga dosarul fraudei bancare și că vor sprijini autoritățile de la Chișinău în aducerea în fața justiției a celor vinovați. Declarația a fost făcută de premierul Maia Sandu într-o conferință de presă susținută pe 21 septembrie, transmite IPN.

În prezentarea rezultatelor vizitei pe care a întreprins-o în SUA, Maia Sandu a menționat că, pe partea care ține de furtul miliardului, a discutat cu oficiali ai Departamentului de Justiție american, FBI și CIA. „Anumite personaje care au beneficiat de furtul miliardului au proprietăți semnificative pe teritoriul SUA. La această etapă, vom lucra cu Procuratura din Moldova și autoritățile din SUA ca să fie înghețate, apoi confiscate aceste proprietăți. Ca să vorbim mai concret, vorbim de Vlad Plahotniuc, care are acolo proprietăți și care trebuie să întoarcă statului ce a furat”, a spus Maia Sandu.

„Am subliniat că integrarea europeană rămâne obiectivul de bază al executivului, iar cooperarea cu SUA în mai multe domenii, inclusiv în sectorul apărării și securității, este o prioritate strategică pentru Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Premierul a precizat că, la întâlnirea cu Mike Pence, vicepreședintele SUA, a primit asigurări că SUA vor continua să fie un partener puternic pentru transformarea democratică a Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că în cadrul vizitei în SUA a discutat și despre securitatea regională și relațiile de bună vecinătate cu România și Ucraina.

În cadrul vizitei în SUA, Maia Sandu a avut o întâlnire și cu Ivanka Trump, consilierul președintelui american. „Am discutat despre posibilitatea de a iniția programe destinate femeilor, pentru a asigura implicarea femeilor în viața politică. Reîntoarcerea femeilor acasă din afara țării și integrarea lor în societate este un subiect căruia îi vom acorda atenție maximă și contăm pe asistența SUA”, a declarat Maia Sandu.

Vizita în Statele Unite a delegației guvernamentale conduse de premierul Maia Sandu a avut loc în perioada 18-19 septembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.