SUA și unele țări europene își avertizează cetățenii să părăsească Rusia

Ambasada SUA la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat” Rusia, specificând că opţiunile de a ieși din Rusia cu avionul, dacă nu au fost făcute rezervări din timp, sunt „extrem de limitate”. Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise, menționează ambasada americană la Moscova.

Totodată, ambasada a avertizat că „Rusia ar putea să nu recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, să le împiedice accesul la asistenţă consulară americană, să nu accepte ieşirea lor din Rusia şi să-i recruteze pe cei care dețin două pașapoarte”.

Și trei state UE au dat semnal de alertă. EuroWeekly scrie că Bulgaria, Polonia și Estonia își îndeamnă cetățenii să plece cât mai repede din Rusia.

În special, Bulgaria și-a sfătuit cetățenii să folosească toate mijloacele de deplasare posibile. Cei care decid să rămână în Rusia au fost sfătuiți să „manifeste o vigilență sporită, să evite locurile de adunare în masă a oamenilor și să monitorizeze îndeaproape evoluția situației”.

Ministerele de Externe din Polonia și Estonia au făcut apeluri similare. În ceea ce privește situația politică actuală, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a declarat „cel mai înalt nivel de amenințare”.

IPN a informat că în aceste împrejurări Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dispus prelungirea programului Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rus în legătură cu creșterea considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a misiunii. „Toți cetățenii care solicită ajutor pentru perfectarea titlurilor de călătorie se pot adresa ambasadei. Autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.