Cum ne protejăm de incendii și de intoxicații cu monoxid de carbon

Mai mult de 60 de oameni și-au pierdut viața în incendiile produse în țară de la începutul anului, iar 18 au murit intoxicați cu monoxid de carbon emanat de instalațiile de încălzire. Pentru evitarea tragediilor, specialiștii recomandă, înainte de începerea sezonului de termificare, verificarea instalațiilor de încălzire, indiferent dacă acestea sunt pe gaze naturale sau combustibil solid. Instalarea detectoarelor de fum și gaze vine să sporească măsurile de securitate.

Contactată de IPN, Liliana Pușcașu ofițer de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a spus că, în cazul caselor încălzite cu sobe, este necesară montarea unei plăci de metal jos, lângă gura sobei, care să nu permită declanșarea incendiilor de la jăraticul căzut. Totodată, este necesar ca lucrurile care iau foc ușor, așa cum sunt: ca hainele, textilele, mobilierul, să nu fie amplasate sau lăsate în preajma sobelor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară, din anul 2017, campania „O casă protejată, o viață salvată”, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Campania constă în instalarea detectoarelor de fum în casele familiilor cu persoane imobilizate la pat sau cu alte dizabilități, în casele persoanelor în etate și familiile cu mulți copii. De la începutul campaniei, au fost instalate detectoare în aproximativ  2500 de locuințe.

Detectoarele sunt instalate pe pod în fiecare încăpere unde există o sursă de încălzire. Acestea emit un semnal sonor atunci când detectează fumul sau monoxidul de carbon, astfel încât cei aflați în locuință sunt avertizați că fie că este vorba de o emanare de gaze toxice, fie că este vorba de un incendiu. Inspectoratul recomandă familiilor care nu sunt eligibile pentru programul „O casă protejată, o viață salvată” să apeleze la persoanele autorizate pentru a-și instala în mod individual detectoare de fum.

Vitalie Bordeniuc, șef al Direcţiei exploatare reţele gaze și control de producţie la „Moldovagaz”, a spus că, pentru a evita scurgerile de gaze, este necesară verificarea periodică a coșurilor de fum și a canalelor de ventilare de către specialiști de la întreprinderi specializate, care la finalul verificării trebuie să elibereze un act care să confirme buna funcționare a instalațiilor. La fel, este recomandată utilizarea instalațiilor de gaze moderne, care au incorporate sisteme automate de siguranță. Alte măsuri țin de instalarea detectoarelor  de gaze cu clapete electromagnetice. Aceste dispozitive deconectează automat gazul atunci când detectorul sesizează scurgeri de gaze naturale.

Din anul 2014, normativele tehnice prevăd instalarea în apartamentele din blocurile noi și în casele particulare, conectate la rețeaua de gaze, a sistemelor automate de siguranță. Vitalie Bordeniuc a afirmat că cetățenii care locuiesc în case mai vechi și nu au dispozitive de detectare a gazului metan cu sistem de deconectare a gazelor, ar trebui să și le procure individual. Dispozitivele date sunt instalate de către „Moldovagaz” în urma solicitării din partea consumatorului. „Moldovagaz” care este singura instituție care are dreptul să realizeze lucrări de instalare a acestor dispozitive.