Reacția Primăriei la protestul părinților

Alocările financiare pentru fiecare copil la grădiniță urmează să fie majorate de la 12 mii la 14 mii de lei anual. Sursele suplimentare vor ajuta managerii să asigure grădinițele cu necesarul de produse igienice, inclusiv cu hârtie igienică, a spus luni, la ședința operativă de la Primărie, Viorica Negrei, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport. Subiectul a fost pus în discuție în contextul unui protest desfășurat de părinți, transmite IPN.

Potrivit funcționarei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat un standard minim de dotare a grădinițelor cu produse de igienă. Documentul a fost avizat de mai multe instituții de stat, fiind necesar și avizul Ministerului Finanțelor. Odată ce va fi obținut, conducătorii școlilor și grădinițelor vor trebui să respecte aceste standarde, care presupun diversificarea listei cu produse igienice obligatorii, începând cu anul 2018.

Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, este sceptic că majorarea anunțată a alocațiilor pentru un copil va schimba situația, în contextul în care se înregistrează o creștere a prețurilor. „Când am verificat instituțiile preșcolare, am văzut și starea sanitară a veceurilor. Au dreptate părinții când spun că nu este nimic acolo și, în general, aceste blocuri sanitare nici nu sunt reparate”, a menționat Mihai Moldovanu.

Primarul interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a propus ca, până la definitivarea, la nivel național, a unui concept de standarde minime de asigurare cu produse de igienă a grădinițelor, să fie elaborat un set de norme minime pentru municipiul Chișinău, care să fie aprobate prin Consiliul Municipal, iar ulterior, când vor fi definitivate standardele Ministerului Educației, să fie corelate.

Un grup de părinți a manifestat astăzi, 23 octombrie, la Chișinău, cerând condiții igienice decente pentru copii în grădinițe. Potrivit conducătoarei asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, grădinițele din Chișinău nu sunt asigurate cu săpun lichid și nici cu hârtie igienică. Potrivit organizatorilor manifestației,  suma necesară pentru rezolvarea problemelor legate de igiena în grădinițe este de șapte milioane de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.