Consilierii PSRM cer demisia șefului RTEC

Consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor au cerut primarului interimar al capitalei, Nistor Grozavu, să semneze de urgență dispoziția de demitere a lui Gheorghe Morgoci din funcția de director al Regiei Transport Electric. În cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău de astăzi, 20 septembrie, aleșii locali socialiști au prezentat o cerere din partea angajaților RTEC care susțin că „munca în parcurile de troleibuze a devenit o umilință”, transmite IPN.

Eugenia Ceban, consilier din  Fracțiunea PSRM, a spus că în cererea colectivului sunt multe argumente de ce Morgoci ar trebui să fie demis de urgență. „Dumneavoastră amăgiți colectivul. Nu includeți căldura în troleibuz la indicația lui Chirtoacă, multe prostii le faceți. Angajații Regiei nu au veceuri, camere de alimentare, vă bateți joc de colectiv. Dați-le voie tinerilor specialiști să vină și să lucreze, iar dumneavoastră duceți-vă să vă odihniți”, a spus Ceban, cerând totodată copia diplomei lui Gheorghe Morgoci, despre care spune că nu are studii superioare.

La rândul său, șeful RTEC a spus că ceea ce numește Inspecția Muncii încălcări se referă la faptul că RTEC nu a executat o hotărâre a Guvernului privind majorarea salariilor minime garantate, de la 1650 de lei la 2380 de lei. De la 1 iulie însă, salariile minime ale angajaților RTEC au fost majorate până la 2100 de lei, iar de la 1 ianuarie 2018 acestea vor fi aduse în concordanță cu hotărârea Guvernului.

Gheorghe Morgoci a subliniat că salariul mediu al unui angajat al Regiei Transport Electric este de peste 6600 de lei. Șoferii de troleibuz ridică peste șapte mii de lei lunar, iar conductorii în jur de cinci mii. Cu toate acestea, în prezent, RTEC înregistrează o sută de locuri libere de conductori, fondul de salarii pentru acești angajați este de 40 de milioane de lei, iar potrivit lui Morgoci problema ar putea fi soluționată prin implementarea sistemului electronic de tichete în troleibuze.

Directorul RTEC a mai spus că prețul de cost al unei călătorii cu troleibuzul este de 3,44 lei, iar venitul net pe care îl obține Regia de la comercializarea unui tichet de călătorie este de 1,74 lei.

Gheorghe Morgoci a amintit că în ultimii ani RTEC a fost dotat cu troleibuze noi, o parte procurate, altele asamblate la Chișinău. Parvin cereri din partea statelor foste membre ale URSS care doresc să facă schimb de experiență în domeniul asamblării troleibuzelor. „Mă mândresc cu ceea ce s-a făcut astăzi la RTEC și nu mă tem că-mi cereți demisia. Poftim, eu îs gata moral și astăzi să plec”, a mai spus șeful RTEC.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.