Ministrul mediului: Nu există pericol pentru capitală să rămână fără apă

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, afirmă că nu există pericol pentru capitală să rămână fără apă. Există apă suficientă atât în barajul de la Dubăsari, cât şi în barajul de la Novodnestrovsk. Comentariul ministrului vine după ce conducerea „Apă-Canal Chişinău” a atenţionat că, urmare a secetei hidrologice din ultima perioadă, se înregistrează un nivel critic al apei din râul Nistru de 8,4 m, transmite IPN.

„Situaţia nu este uşoară. Linişte este atunci când este apă suficientă în Nistru, astfel încât Priza de apă de la Chişinău să fie asigurată pe deplin. În acelaşi timp, există apă suficientă în barajul de la Dubăsari şi, respectiv, în barajul de la Novodnestrovsk, astfel încât prin reglări de debit să fie satisfăcute nivelurile salubre pentru Priza de la Chişinău şi chiar pentru priza de la Odesa”, a menţionat ministrul.

Ministrul susţine că de mai multe au fost formulate recomandări către ACC ca să facă investiţii în acest sens, pentru că e nevoie de efectuat mai multe lucrări, inclusiv de coborâre a pompelor de apă. „Cei de la „Apă-Canal Chişinău” trebuie să ştie foarte exact că ucrainenii de la Novodnestrovsk, dacă nu se gândesc la moldovenii de la Chişinău, cu siguranţă se gândesc la ucrainenii din regiunea Odesa, care este cea mai mare Priză de apă pe Nistru şi, respectiv, unica sursă de apă a ucrainenilor din Odesa”, a notat ministrul.

„Apă-Canal Chişinău” a atenţionat că, urmare a secetei hidrologice din ultima perioadă, la data de 1 august a fost înregistrat un nivel al apei din râul Nistru de 8,4 m. Este un nivel critic ce pune în pericol alimentarea cu apă a capitalei. Potrivit ACC, la înregistrarea unui nivel al apei mai mic de 8,4 m la Priza de apă Nistru, pompele intră în regim de cavitaţie stopând activitatea prizei, iar consecinţele pot fi catastrofale, pericolul în alimentarea cu apă afectând nu doar locuitorii municipiului Chişinău, dar şi din alte localităţi din ţară unde sursa de aprovizionare principală cu apă este fluviul Nistru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.