Štefan Füle vine în Moldova

Comisarul european pentru extindere, Štefan Füle, va vizita Republica Moldova săptămâna viitoare. Oficialul va veni la Chişinău, ca şi în alţi ani, de Zilele Europei, celebrate pe 18 şi 19 mai, transmite IPN. Potrivit postului de radio Europa Liberă, Štefan Füle, aflat joi, 9 mai, la sediul postului din Praga, a precizat că va fi vorba de o vizită particulară.

Štefan Füle a semnat, săptămâna trecută, împreună cu şefa politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Catherine Ashton, o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea la Chişinău a amendamentului la legea Curţii Constituţionale care permite demiterea judecătorilor constituţionali de către Parlament. Cei doi oficiali au fost de acord cu poziţia lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, care a criticat amendamentul adoptat de Parlament, spunând că acest amendament contravine standardelor europene privind justiţia constituţională, şi este o violare clară a articolului 137 din Constituţia Republicii Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova a refuzat să promulge această modificare legislativă şi a remis-o Parlamentului spre examinare. Dacă Parlamentul o adoptă repetat, şeful statului va fi obligat să o promulge. Modificarea legislativă a fost adoptată cu voturile comuniştilor şi ale liberal-democraţilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.