Statul urmează să-i achite lui Gheorghe Petic peste 2 milioane de lei

Statul urmează să-i achite fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic despăgubiri de peste 2 milioane de lei pentru 273 de zile de detenție ilegală într-un dosar fabricat de viol. Radio Europa Liberă scrie că decizia a fost pronunțată pe 17 mai de Judecătoria Chișinău, după doi ani de examinare, transmite IPN.

Instanța a constatat că lui Gheorghe Petic i-a fost încălcat dreptul la libertate, interzicerea torturii și respectarea vieții private.

După pronunțare, Gheorghe Petic a spus Europei Libere că nu a decis deocamdată dacă va contesta sau nu decizia la Curtea de Apel Chișinău. El crede că, dacă Ministerul Justiției o va face, examinarea va fi tergiversată, deoarece mai mult de jumătate din judecătorii instanței și-au dat demisia.

El a mai spus că această decizie este importantă pentru ca judecătorii și procurorii să înțeleagă că nu se poate de „ucis oponenții politici prin dosare fabricate”.

Fostul polițist crede că a fost persecutat din motivul că, în 2016-2018, îndemna locuitorii orașului Ungheni să iasă la proteste contra guvernării oligarhului Vlad Plahotniuc și a deconspirat schemele de contrabandă de țigări în care era implicată conducerea Poliției de Frontieră.

Gheorghe Petic a fost reținut în toamna anului 2018, fiind acuzat de viol. În primăvara lui 2019 a fost condamnat la 3,5 de ani de închisoare de prima instanță. Pe 19 iunie 2019, Curtea de Apel Chișinău a întors dosarul la rejudecare, iar Petic a fost eliberat direct din sala de judecată. În 2021, acest caz a luat o turnură neașteptată. Procurorii au anunțat că dosarul a fost fabricat de către foști și actuali polițiști și au început o anchetă. Au fost publicate înregistrările video în care se vede cum oamenii legii instruiesc o femeie cum să-l acuze pe Petic de viol. La scurt timp, Petic a fost achitat de instanță.

Europa Liberă mai scrie că de fabricarea dosarului sunt acuzate mai multe persoane, inclusiv fostul ministru al afacerilor interne, Alexandru Jizdan, și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.