Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 30 noiembrie

Starea de urgență în sănătate publică, declarată pe 9 septembrie, se prelungește până pe 30 noiembrie inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Din 8 noiembrie, se sistează organizarea și desfășurarea evenimentelor private – nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive, transmite IPN.

Autoritățile fac trimitere la evoluția situației pandemice, menționând agravarea indicatorilor epidemiologici. În țară sunt 14,2 mii cazuri active de COVID-19. Incidenţa în ultimele șapte zile a constituit 308 cazuri la 100 mii de persoane, în creștere cu 16% comparativ cu săptămâna precedentă. Mortalitatea prin această infecție în ultimele șapte zile a ajuns la 6,9 decese la 100 mii populație, în creștere cu 18% comparativ cu săptămâna precedentă și cu 156% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, sunt fixate aproape 7 500 de decese asociate complicațiilor infecției. În 81% de cazuri  e vorba de persoane cu vârsta peste 60 de ani.

Până pe 8 noiembrie, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 50 de persoane în spații interioare sau a 100 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. După 8 noiembrie, desfășurarea evenimentelor private este interzisă.

Potrivit hotărârii, admiterea beneficiarilor în instituțiile socio-medicale, instituțiile de reabilitare, recuperare și balneosanatoriale se va efectua în baza rezultatului unui test diagnostic la COVID-19, indiferent de statutul de vaccinare (test rapid de diagnostic Ag SARS-CoV-2 valabil 48 ore sau test PCR la COVID-19 valabil 72 ore).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.