Starea de urgență în Republica Moldova este prelungită până la 15 februarie

Starea de urgență în sănătate publică, în Republica Moldova, se prelungește până în data de 15 februarie. Decizia a fost aprobată astăzi, 13 ianuarie, la ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prezidată de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, CNESP constată că situaţia epidemiologică rămâne nefavorabilă. În Republica Moldova, până la data de 10 ianuarie, au fost înregistrate în total 149 de mii cazuri de COVID-19. Au murit 3 139 de oameni. 138 de mii de persoane au fost vindecate. Din cele aproape opt mii de cazuri active, 2 500 de persoane sunt spitalizate.

Cluburile de noapte, discotecile, ringurile de dans și alte unități comerciale de acest tip în continuare rămân închise. Totodată, se menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 07.00 până la 22.00. Programul e valabil și pentru unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi.

În continuare va fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care vor putea să desfășoare activitățile în strictă conformitate cu măsurile prevăzute în Instrucțiunea aprobată de CNESP.

Din 16 ianuarie se reiau competițiile sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării.

CNESP a dispus ca instituțiile publice și private să activeze conform unui regim special de lucru, fiind atras la serviciu personalul strict necesar. Pentru angajații care nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă să fie asigurată munca la distanță. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență vor activa în regim special de lucru, de la 07.30 până la 16.00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12.30.

O prevedere aparte în decizia CNESP vizează persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19. Acestor persoane le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de țara din care vin, fără a fi obligate să completeze fișa epidemiologică și declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare de 14 zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.