Stare de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei ședințe a CNESP, condusă de premierul Ion Chicu, transmite IPN.

Pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie, anul curent. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la ora 22.00. Și unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22.00 - 07.00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. Nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor.

Orarul de călătorie al transportul public și numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Premierul Ion Chicu a menționat că s-a adresat prim-miniștrilor din statele baltice, Letonia și Lituania, cu rugămintea să distribuie și Republicii Moldova o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE. „De asemenea, voi discuta și cu omologul meu din Ungaria, colegii din România și Federația Rus,ă ca aceste vaccinuri să fie livrate și Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările și aprobările”, a spus premierul.

Pentru motivarea populației să doneze sânge și plasmă convalescentă, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor, care să fie aprobat în următoarea ședință a Guvernului.

Potrivit ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, spitalele sunt ocupate în proporție de 90% în municipiul Chișinău, iar în raioanele țării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din Chișinău, cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienții cu profil COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.