Stare de urgență în sănătate publică la nivel național, din 10 septembrie

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNSP) a declarat stare de urgență în sănătate publică la nivel național, începând cu 10 septembrie, până pe 30 octombrie 2021. Anunțul a fost făcut de ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit ministrei, din 11 septembrie, persoanele care au 18 ani și mai mult vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber precum: spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimentele care au loc în spații închise, precum: cluburile de noapte, ringurile de dans, teatrele, cinematografele, sălile de concerte și alte evenimente, în baza certificatului de vaccinare contra COVID-19 cu imunizarea completă pe suport de hârtie sau digital, valabil după 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De asemenea, accesul va fi permis dacă persoana deține fie un rezultat negativ la COVID-19 PCR, nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ certificat al unui test rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore, pe suport de hârtie sau digital, sau o concluzie medicală confirmativă în cazul persoanei care a suportat COVID-19 în ultimele 6 luni, sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor valabil 90 de zile.

Potrivit ministrei, decizia s-a bazat pe nota informativă prezentată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a constatat că evoluția procesului epidemic prin infecția COVID-19, poartă actualmente, un caracter ascendent, cu tendință de agravare continua, în special în perioada ultimelor patru săptămâni. A crescut numărul de cazuri noi. Sunt multe raioane unde se înregistrează o creștere bruscă a incidenței maladiei.

Ministerul Sănătății, în termen de cinci zile va actualiza și prezenta CNESP versiunea a treia a Planului de prevenire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou. Aici, cel mai important lucru care va fi prezentat, spune Ala Nemerenco, este predictibilitatea acțiunilor următoare ale CNESP pentru săptămânile și lunile următoare care se estimează a fi periculoase.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.