Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 15 mai 2019

În Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre decesele înregistrate, aproape 60%, au loc din cauza bolilor de inimă. Tumorile maligne au fost cauza a 16,5% dintre decese, iar bolile aparatului digestiv –  peste 9%. Circa 6% sunt cauzate de accidente, intoxicații și traume.

La Bruxelles, în cadrul unei întrevederi cu Johannes Hahn, comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, prim-ministrul Pavel Filip  a pledat pentru consolidarea dialogului politic, intensificarea cooperării la nivel de experți, precum și pentru reluarea asistenței financiare. Interlocutorii au făcut un schimb de opinii, inclusiv privind nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE.

Președintele executiv al Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, nu exclude că săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare se va forma o alianță de guvernare între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. „Noi ne vom îndrepta pe o linie moartă, va fi un blocaj din partea Uniunii Europene”, a afirmat Anatol Șalaru. În opinia lui, dezideratul Unirii va fi mai ușor de promovat acum în Republica Moldova pentru că oamenii își vor da seama că orice s-ar încerca, totul se va încununa cu eșec.

Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Potrivit hotărârii Curții Constituționale la o sesizare a președintelui Igor Dodon, obligația consultării fracțiunilor parlamentare poate fi îndeplinită în mod independent de alegerea președintelui legislativului și de existența organelor de conducere ale Parlamentului. La fel, se menționează că formarea fracțiunilor parlamentare este un proces separat de alegerea președintelui Parlamentului. Mai mult, consultarea fracțiunilor parlamentare de către șeful statului se poate desfășura înainte, în timpul sau după ce aceleași fracțiuni parlamentare negociază, într-un cadru diferit, alegerea unui președinte al Parlamentului.

Președintele Igor Dodon va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va numi data alegerilor parlamentare anticipate dacă, până la mijlocul lunii iunie, nu vor fi constituite organele de conducere ale legislativului. Șeful statului și-a exprimat regretul pentru blocajul politic atestat pe dimensiunea parlamentară. Igor Dodon a subliniat că scenariul alegerilor parlamentare anticipate nu este bun pentru Republica Moldova, existând riscuri de stopare a proiectelor investiționale, riscuri pentru sistemul bugetar. La fel, riscul amânării alegerilor locale.

523 de mii de pensionari au venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum, raportează Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții organizației le-au cerut guvernanților să ia măsuri, în caz contrar vor organiza proteste. Maria Talpă, membră a Uniunii, a îndemnat guvernanții să iasă din birouri, să meargă la piață și să urmărească ce au pensionarii în coșul alimentar. Unii nu-și permit nici minimul necesar. Personal a cheltuit pensia de 1100 de lei pe medicamente și facturi, iar până la următoare pensie trebuie să împartă puținul care i-a mai rămas pentru alimente.

Moldova nu are politici de reintegrare și de aceea se confruntă cu discuții contradictorii. De această părere este expertul în securitate Rosian Vasiloi. Potrivit lui, „Există forțe în Moldova, în Ucraina, în stânga Nistrului, în Federația Rusă care beneficiază pe deplin de acest status quo de nerezolvare a conflictului transnistrean”, spune expertul. În opinia lui, acum se discută subiecte foarte tehnice, dar trebuie să se discute la nivel conceptual cum este văzută reintegrarea Republicii Moldova.

Despre anularea procesului verbal prin care s-a constatat agitația electorală a lui Andrei Năstase în ziua alegerilor locale din municipiul Chișinău, politicianul spune că, aparent, aceasta este o veste bună. „Pe de altă parte, îmi îndepărtează momentul în care să mă adresez la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, a menționat deputatul. Referitor la alegerile locale viitoare, Andrei Năstase spune că Parlamentul din această cauză nu este funcțional – pentru a nu permite declanșarea scrutinului local.

Echipamente și tehnologii pentru industria alimentară și de prelucrare de la 150 de companii din Moldova, Ucraina, Turcia, România, Belarus și Franța vor fi prezentate în cadrul a trei expoziții tematice: „Food & Drinks”,  Food Technology” și „Packaging Depot”, la Moldexpo, în perioada 16-19 mai. Evenimentul va acea loc în Pavilionul Central. Intrarea este liberă.

Amănunte pe IPN!