Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 15 aprilie 2019

Politologul Dionis Cenușa semnează pentru IPN articolul „Moldova post-electorală: între avertismentele Rusiei, absența UE și alegerile anticipate”. „În loc de concluzii”, politologul arată că Moldova se îndreaptă spre alegeri anticipate fără ca negocierile pentru formarea guvernării să fi început. PDM este respins de către ACUM și descalificat de către socialiști la solicitarea Rusiei, iar socialiștii nu sunt agreați de către bloc decât în calitate de voturi utile, evidențiază politologul.

Întâlnirea dintre reprezentanții PSRM și blocul ACUM, analizată de comentatorii politici Victor Juc, Corneliu Ciurea, Vitali Catană, Ian Lisnevschi.

Consiliul Politic al blocului ACUM se convoacă marți, 16 aprilie, pentru a examina propunerea Partidului Socialiștilor și a lua o decizie cu privire la acțiunile ulterioare. Contactat de IPN, deputatul Radu Marian a declarat că ACUM urmează să vină cu o poziție ca reacție la anunțul PSRM. Cât ține de locul și ora evenimentului, acestea nu au fost numite până la închiderea ediției IPN.

Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naționale a Republicii Moldova.  Potrivit expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, orice monedă națională are un fundament economic, fie că este vorba de rezerva valutară, fie că este vorba de totalitatea bunurilor care se creează în acea economie. Diferența dintre aceste monede și cele virtuale este că în spatele monedei virtuale nu există un centru de emisie, nu există reguli și nu există garanții că aceste investiții pot fi recuperate. Or, manipularea, panica care poate fi foarte ușor indusă creează riscuri sporite pentru orice astfel de „investiții” și „investitori”.

Republica Moldova nu a avut și nu are o abordare unitară, o sinergie a politicilor bugetară, economică, monetară și comercială, iar această stare de lucruri are ca rezultat eșecuri economice constante, a apreciat expertul economic Viorel Gârbu. Expertul semnalează că cea mai recentă estimare a Fondului Monetar Internațional anticipează o rată de creștere economică a Republicii Moldova de 3,5% pentru anul 2019. Deși indicatorul este pozitiv, este cea mai scăzută rată de creștere economică pentru grupul celor mai sărace state membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), din care, conform clasificației FMI, face parte și Republica Moldova.

Până în data de 31 martie, aproape 59 de mii de declarații de avere și interese personale au fost depuse în format electronic, prin intermediul sistemului e-Integritate. Estimările arată că aproximativ 1000 de subiecți ai declarării nu au depus declarațiile în termenul prevăzut. Inspectorii de integritate sunt la etapa de identificare a acestora. În viitorul apropiat vor prezenta un plan al procedurilor de control. Radion Buzu, inspector de integritate, a menționat că fiecare caz de nedeclarare va fi examinat în parte.

Apărarea ex-premierului Vlad Filat a solicitat luni, 15 aprilie, redeschiderea ședinței preliminare în cel de-al doilea dosar, pe motiv că mai multe chestiuni nu au reușit să fie examinate. În cel de-al doilea dosar, Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Președintele Partidului Liberal, ex-primar al capitalei, pledează nevinovat în cauza penală în care este învinuit, dar și acuză Procuratura și „regimul Plahotniuc-Dodon” de fabricarea dosarului. Într-o conferință de presă, luni, fostul edil a declarat că martorii din dosarul parcărilor cu plată încearcă să dea vina pe el ca să scape de răspundere. Dorin Chirtoacă este cercetat în dosarul parcărilor cu plată din mai 2017. El se află sub control judiciar, fiind învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin.

Partidul Liberal lucrează asupra unui concept de unificare a partidelor unioniste, „în așa fel încât acesta să reprezinte o temelie, un fundament sănătos și puternic pentru formarea unui curent larg unionist în societate”. unificarea unioniștilor trebuie și poate avea loc numai prin respectarea rigorilor și standardelor democratice unanim recunoscute în România și în toata Europa. „Astfel, nimeni nu are dreptul să prestabilească, din timp, cui și unde îi este locul. Acest lucru îl pot hotărî doar unioniștii delegați din toate colțurile Moldovei și din diasporă, în cadrul unui Congres, prin votul lor sincer și direct”, se spune într-un comunicat emis de formațiune.

Buletinul de identitate nu va mai putea fi primit în termen de trei ore și șase ore, iar pașaportul în termen de trei ore, șase ore și zece zile calendaristice. În schimb buletinul de identitate și pașaportul vor putea fi obținute la data adresării. Informaţii suplimentare referitoare la eliberarea actelor de identitate, program de muncă, termene sau tarife, pot fi găsite pe pagina web: www.asp.gov.md sau prin apel telefonic la numărul 14909.

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” (Ciuflea) din Chișinău, a fost adusă spre închinare, până pe 20 aprilie, icoana Μaicii Domnului „Odighitria” din Baital, Ucraina, considerată a fi făcătoare de minuni. Din greacă, „odighitria” înseamnă „îndrumătoarea”. Icoana se află pentru a doua oară la Mănăstirea Ciuflea, în urma numeroaselor solicitări din partea credincioșilor, potrivit Arhimandritului Nicolae Roșca.