Calitatea vieții oamenilor cu dizabilități depinde de accesibilitate

Un om cu dizabilități este, mai întâi de toate, un om cu abilități, iar crearea unui mediu favorabil în care să-și pună în valoare personalitatea este garanția succesului personal, dar și al comunității din care face parte. Alături de alte retrospective ale anului 2018, IPN vine cu un ciclu de materiale despre oameni care trăiesc cu o dizabilitate și despre organizații care le promovează drepturile.
---


În anul 2018, aproximativ 30 de persoane cu dizabilități au fost angajate în câmpul muncii prin intermediul Programului de angajare asistată, desfășurat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova . Angajarea în câmpul muncii reprezintă o prioritate și pentru anul viitor. În 2019 organizația își propune ca alte circa 30 de persoane cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă. În raioanele Criuleni și Cahul vor fi organizate sesiuni de instruire privind programul de angajarea asistată. 

Anul acesta, „MOTIVAȚIE” împreună cu alte două organizații au lansat un ghid despre acomodarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități. „Ghidul dat este destinat, în primul rând, angajatorilor, ca să cunoască cum să realizeze acomodarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități. În publicația dată sunt prezentate mai multe exemple de bune practici, sunt precizate standardele legislative în construcții, astfel ca angajatorul să cunoască cum să asigure accesibilitatea și care sunt prevederile legislației privind dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități”, a menționat directoarea „MOTIVAȚIEI”, Ludmila Iachim.

Accesibilitatea limitată rămâne în continuare o mare problemă cu care se confruntă persoanele cu dizabilități locomotorii și alte tipuri de dizabilități, pentru că le afectează direct calitatea vieții. „Acești oameni depind în permanență de semenii lor și  nu se pot deplasa independent la instituțiile educaționale: grădiniță, școală, universitate, la locul de muncă sau în orice alt loc unde orice om are nevoie să ajungă. În acest sens, anul acesta au fost evaluate și propuse recomandări de asigurare a accesibilității  pentru aproximativ 22 de instituții publice”, a menționat Ludmila Iachim.

Pentru asigurarea dreptului la vot, Asociația „MOTIVAȚIE”, în colaborare cu Alianța Infonet și Centrul „Speranța”, au lansat Ghidul Alegătorului în versiunea „ușor de citit, ușor de înțeles”, care este o premieră pentru Republica Moldova. „Prin acest material de educație electorală ne-am propus să ajutăm persoanele cu dizabilități de vedere și cele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale să fie mai informate și să participe mai activ la alegerile locale noi din 2018”, a menționat Ludmila Iachim.

Pentru anul viitor, Asociația „MOTIVAȚIE” îşi propune să susțină 50 de femei cu dizabilități care să se implice activ în alegerile locale. „Prin această participare activă a femeilor în alegeri dorim să creştem gradul de reprezentativitate a acestora în funcţii publice: de consilieri sau primari, astfel ca persoanele cu dizabilităţi, la fel ca şi semenii lor, să aibă oportunitatea de a deține funcţii de conducere la nivel local”, a conchis directoarea asociației.
 
Ion Ciobanu, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.