Protestele sunt văzute ca mobilizarea unui număr mare de oameni pentru o cauză comună, jurnaliști

Cele mai recente proteste din centrul capitalei sunt văzute de unii jurnaliști ca un fenomen care se referă nu doar la nevalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase, dar și la mobilizarea unui număr mare de oameni pentru o cauză comună. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Jurnalista Alexandra Batanova consideră că protestele din ultima vreme nu au fost doar despre mandatul nevalidat al primarului ales, Andrei Năstase, dar și despre mesaje de unitate a oamenilor. „Eu mă bucur că în sfârșit oamenii nu sunt divizați după diferite criterii, dar sunt uniți într-un tot întreg”, spune jurnalista. Totodată, jurnalista spune că cel mai recent protest, care a avut loc duminică, 1 iulie, a fost mai puțin intens decât precedentul și nu înțelege de ce anumite acțiuni, cum ar fi nesupunerea în masă, sunt amânate pentru mai târziu?.

Referindu-se la viitorul protestelor, jurnalistul Dumitru Stoianov susține că strategia opoziției pentru termen mediu este clară și dacă următoarele alegeri parlamentare vor avea loc tocmai în luna martie anul viitor, așa cum se vehiculează în ultima vreme, atunci puterile protestatarilor vor fi pe sfârșite.
 
În același timp, Dumitru Stoianov a atras atenția asupra faptului că la actualele proteste sunt mai puțini tineri decât la manifestațiile din aprilie 2009, în schimb, sunt mai multe persoane în vârstă. De aceea, este foarte important ce mesaje sunt transmise de la tribună.

Duminică, 1 iulie, mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la acțiunea de protest organizată de către Comitetul de Rezistență Națională al Mișcării populare cu același nume. Participanții la acțiune au cerut validarea rezultatelor alegerilor locale noi din capitală, tragerea la răspundere a judecătorilor care au emis hotărârile de invalidare, dar și anularea sistemului electoral mixt, adoptat anul trecut.

Poliția a anunțat că la manifestația de duminică au participat circa 7 mii de oameni, organizatorii au operat cu cifrele 30 de mii și 40 de mii.