Ce a adus bun anul 2017 în domeniul voluntariatului. Campanie IPN

Cu bune, cu rele, anul 2017 ajunge la final și este momentul potrivit să facem totalurile. Cu această ocazie, IPN a adunat prin lume gânduri bune, de această dată doar bune, de la cei care iau decizii și de la cei pentru care se iau decizii. Ce a adus bun anul 2017? La această întrebare i-am provocat să răspundă pe cei care au acceptat să ne fie alături în dorința noastră de a găsi ceea ce este bun în lucrurile care ne înconjoară și în evenimentele care ne marchează. Chiar dacă de mai multe ori nu toate merg așa cum ne-am dori, câștigă omul și câștigă societatea care are capacitatea să vadă și în probleme, și în lucruri mai rele, o oportunitate în plus de implicare pentru a schimba lucrurile în bine. Pentru fiecare dintre subiectele abordate venim cu mai multe clasamente care reflectă poziția celor care le-au întocmit. Mai jos vedeți ce a adus bun 2017 în domeniul voluntariatului.
---


Clasamentul Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat (Coaliția Voluntariat) și al partenerilor:

1
. Instituirea funcției de Coordonator de voluntari în clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova

2. 138 de organizații și instituții au obținut statutul de Instituție Gazdă a Activității de Voluntariat, oferind standarde de calitate și protecție a voluntarilor și beneficiarilor activităților de voluntariat.

3. Organizarea Conferinței Naționale a Voluntariatului (CNV) 2017, în colaborare cu Parlamentul, Guvernul, APL și parteneri de dezvoltare

4. Implicarea a 23186 de voluntari în Săptămâna Națională a Voluntariatului 2017

5. Guvernul Republicii Moldova a oferit, inclusiv în cadrul celei de-a 15-a ediții a Festivalului Voluntarilor, 60 de diplome și premii pentru persoanele fizice și juridice care au contribuit la dezvoltarea domeniului.

Clasamentul Misiunii Sociale „Diaconia":

1. Implicarea activă a tinerilor în proiectele Diaconia (cantina socială, spălătorii sociale, mame aflate în dificultate etc.)

2. Implicarea în realizarea evenimentelor de caritate (maratonul copiilor, campania de Crăciun, campania de Paști etc.)

3. Dezvoltarea comunităților cu implicarea voluntarilor

„Sunt create cluburi pentru tineri, fiind oferite mini-granturi pentru proiectele care sunt elaborate și prezentate de voluntari”.

4. Tabere de vară organizate de către voluntari pentru copiii din localități

5. Organizarea mai multor activități pentru formarea voluntarilor în mai multe domenii, dar și acțiuni de motivare: școală de animație, schimburi de experiență, pelerinaje, tabere, team building etc.

Clasamentul Consiliului Național al Tineretului din Moldova:

1. Consiliul Național al Tineretului din Moldova a fost acreditat ca și organizație beneficiară EVS (Serviciul European de Voluntariat).

„Prin această oportunitate voluntariatul CNTM s-a extins la nivel internațional. În anul 2017, CNTM a găzduit patru voluntari internaționali, a participat la patru schimburi de experiență”.

2. CNTM a devenit instituție-gazdă a activității de voluntariat.

„S-au desfășurat trei campanii de informare și mobilizare a tinerilor să devină voluntari în cadrul Consiliului Național al Tineretului din Moldova și a organizațiilor-membre ale acestuia. Astfel, peste 150 de tineri au devenit parte a organizației, s-au implicat și au beneficiat de oportunități”.

3. A fost lansată platforma „Youth.md”, creată de către tineri și pentru tineri, care activează în mod voluntar, condusă de o echipă de voluntari.

4. A fost organizat Festivalul Tineretului, care a adunat în acest an peste 250 de persoane și a implicat peste 30 de voluntari.

5. S-a desfășurat o campanie de informare și mobilizare a tinerilor despre posibilitățile de mobilitate academică, voluntariat național și internațional, implicare în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului etc.

Alte materiale din seria „Ce a adus bun anul 2017 în...”:

Ce a adus bun anul 2017 în procesul de reglementare transnistreană. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul educației. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul turismului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul mediului. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în cinematografie. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul asigurării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 în domeniul transplantului de organe și țesuturi. Campanie IPN
Ce a adus bun anul 2017 pe plan literar. Campanie IPN