Rogozin a făcut scut din femei și copii ca să ajungă în Moldova, jurnalist ucrainean

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, s-a „ascuns” după femeile și copiii de la bordul avionului, ca să poată ajunge în Republica Moldova. Despre aceasta a scris pe blogul „Radio Svoboda”, jurnalistul ucrainean Vitalii Portnikov, care precizează că la întoarcerea sa la Moscova, Rogozin, „într-o formă obraznică” a amenințat România cu răzbunarea, notează IPN.

„Acesta se acoperă cu grija sa față de femei și copii, pasageri ai avionului, viața cărora ar fi fost în pericol ca urmare a deciziei Bucureștiului. Însă, lui Rogozin nu i-a venit în cap să nu se urce la bordul unei curse, știind că se află sub mai multe sancțiuni. Femeile și copiii, trebuiau să servească pentru acesta scut viu, cu ajutorul căruia urma să ajungă în Moldova și să marcheze ziua ocupanților. Pur și simplu, de această dată nu a fost să fie”, mai menționează jurnalistul.

Petrișor Peiu, coordonator de departament la Fundația Universitară a Marii Negre (FUMN), a menționat într-un articol pentru ziare.com, că Dmitri Olegovici Rogozin este un personaj excentric chiar și pentru standardul rusesc al expresiei, având un parcurs interesant spre ierarhia Kremlinului.

Trimisul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, în Republica Moldova, Dmitri Rogozin, amenință cu sancţiuni punctuale la adresa persoanelor care au luat vinerea trecută decizia să nu permită aeronavei ruse să survoleze spaţiul aerian al României şi care, în acest fel, au făcut să eşueze vizita sa în Republica Moldova.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de Dmitri Rogozin într-un interviu acordat sâmbătă presei ruse, din care un fragment a fost difuzat de postul de televiziune "Rossia 24". „Răspuns, desigur, va exista. Vom stabili cu exactitate cine a fost în spatele acestor decizii la Chişinău, Bucureşti, Budapesta, Bruxelles. Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancţiunile noastre vor fi pe măsură şi foarte punctuale”, a avertizat vicepremierul rus.

Presa internațională precizează că nici Ungaria nu i-a permis avionului în care se afla Rogozin să aterizeze pe aeroporturile sale până la clarificarea situației, astfel încât nava a fost nevoită să aterizeze tocmai în Belarusi.

România nu a permis avionului să survoleze spaţiul său aerian pe motiv că printre pasageri s-au aflat persoane împotriva cărora acţionează sancţiunile europene. Sancţiunile au fost impuse Federaţiei Ruse şi unui şir de persoane oficiale ale acestei ţări, inclusiv vicepremierul Rogozin, în urma anexării Crimeii.