Divergenţele în cadrul PLDM între zvon şi realitate, experţi

În cadrul Partidului Liberal Democrat au apărut divergenţe alimentate de procesul de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare. Astfel au comentat experţii zvonurile apărute în mass-media despre demisia lui Vlad Filat de la conducerea PLDM în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, este de părerea că această informaţie difuzată de către unele media „este un zvon lansat intenţionat de către duşmanii PLDM”. Potrivit lui Ţăranu, în interiorul PLDM au apărut anumite divergenţe legate de partajarea unor posturi. „Din informaţia pe care o deţin, Vlad Filat, ca lider al partidului cu cele mai multe voturi din coaliţia proeuropeană, şi-ar dori funcţia de şef al legislativului. Deoarece la acest post pretinde Partidul Democrat, Filat ar fi încercat să negocieze cu PDM funcţia de prim-ministru. Astfel, divergenţele din interiorul PLDM au apărut între oamenii lui Filat şi cei ai lui Iurie Leancă. Acum Filat are o situaţie complicată. Dacă acesta nu-şi va onora promisiunea în ceea ce priveşte candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier, atunci va fi o dispersare în partid. Supravieţuirea de mai departe a PLDM ţine de păstrarea unităţii şi conlucrarea celor 2 politicieni Leancă şi Filat”, a comentat expertul.

Juristul Pavel Midrigan, fost membru al Comisiei Electorale Centrale, a spus că nu crede că Filat va renunţa la şefia PLDM după ce a investit atât de mult în această formaţiune. „Este clar că apar unele probleme la negocieri, deoarece nu toate funcţiile pot fi împărţite. Pe liberali nu-i interesează funcţiile, doar susţinerea candidaturii lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar la alegerile locale din anul viitor”, a spus juristul.

Şi expertul în drept constituţional, Vitalie Catană, crede că demisia lui Filat nu este mai mult decât un zvon. Cineva trebuie să rămână într-o parte. Filat a promis că va înainta candidatura lui Leancă la funcţia de premier şi trebui să-şi onoreze promisiunea făcută electoratului”, a declarat Catană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.